Lovas István jegyzete a diktatúráról

2006-10-05. 17:40:57

Vajh nem inkább a diktatúrát jellemzi az az állapot, amelyben nincs igazságszolgáltatás, hanem csak jogszolgáltatás? Ahol a rendőri önkény olyan mérvű, hogy a betörőket és rablókat futni hagyó, maffiózókkal parolázó rendőrök ötven kilós lányok arcát verik szét vagy hasonlóan ártatlan, az utcáról vagy házakba menekült fiúk fogát verik ki? Ahol a Hírtelevíziót akarják bezáratni azért, mert képeket közvetít a Magyar Televízió székháza előtti térről, ahová e közszolgálati televízió gazemberei fülüket-farkukat ezúttal behúzva nem merészkedtek ki kameráikkal?

“Az égő autók fáklyaként világítják meg a megkülönböztetés, a társadalmi kirekesztettség mindig lobbanásra kész zsarátnokait”.

Ez idézet volt. Mégpedig a mindenhol rasszizmust, idegengyűlöletet és negatív megkülönböztetést tapasztaló szocialista Lévai Katalin európai parlamenti képviselőtől, aki az előbb elmondott mondattal reagált tavaly november elején arra, hogy Párizs elővárosaiban randalírozó fiatalok gyújtogattak.

Hogy Lévai Katalin most, amikor a Magyar Televízió előtt gyújtottak fel autókat, miért hallgat, nem lehet tudni. Talán azért, mert Párizs és egyéb globális központok közelebb állnak a szívéhez, mint Budapest, ahonnan az Európai Unió parlamentjébe érkezett, hogy – legalább is ez lenne a feladata – képviselje Magyarországot.

E jegyzet felvételekor, a múlt hét csütörtökén egyébként fiatalok Brüsszelben már harmadik napja gyújtogattak autókat. Mellékesen az Európai Unió szívében több autót gyújtottak fel, mint a Szabadság téren.

Ezt csak azért említem, mert erről nem esik szó a külföldi lapokban. És azért is, mert amikor Magyarországon égtek az autók, az egyik külföldi újságban az állt, hogy Budapesten olyan képeket látunk, mint amilyenekhez a harmadik világban szoktunk.

Milyen érdekes: ha az angliai Manchesterben vagy Brightonban, a francia Párizsban vagy a belga Brüsszelben égnek az autók, akkor a külföldnek nem jut az eszébe a harmadik világ. De az önmagában is az egész koalíciót képviselő Lévai Katalinnak sem jut eszébe most az, hogy a fáklyaként égő autók mit világítanak meg Magyarországon. Vagy pedig a békésen tüntető tízezrek mire hívják fel a figyelmet.
Netán arra, hogy Magyarországon immár kétessé vált a demokrácia léte. Ugyanis vajh nem inkább a diktatúrát jellemzi az az állapot, amelyben nincs igazságszolgáltatás, hanem csak jogszolgáltatás? Ahol a rendőri önkény olyan mérvű, hogy a betörőket és rablókat futni hagyó, maffiózókkal parolázó rendőrök ötven kilós lányok arcát verik szét vagy hasonlóan ártatlan, az utcáról vagy házakba menekült fiúk fogát verik ki? Ahol a Hírtelevíziót akarják bezáratni azért, mert képeket közvetít a Magyar Televízió székháza előtti térről, ahová e közszolgálati televízió gazemberei fülüket-farkukat ezúttal behúzva nem merészkedtek ki kameráikkal? És nem a diktatúrát jellemzi az az állapot, amelyben lassan éppen úgy nincs választási lehetőség, mint ötven évvel ezelőtt az 1956-os forradalom idején, amikor a tomboló erőszakot ugyanazok ítélték el a fasiszta csőcselék vandalizmusaként, mint akik ma teszik ugyanazt? Vagy az akkor fasisztázók fiaik és lányaik?

Nehogy azt higgyék, hogy a kommunista diktatúra és a gyurcsányi demokrácia ilyen összehasonlítása túlzás: egy oxfordi történészprofesszor, Mark Almond vonta ezt a párhuzamot a brit Guardian című napilapban. Azt írta, ’56-ban és most is Magyarországon a rezsim védelmezői huligánokat és fasisztákat vádoltak, de mindkét esetben a robbanást a kormány önvallomása okozta. Majd hozzátette: a Washington és Brüsszel által diktált makroökonómiai keretek között az embereknek nincs valódi lehetősége a választásra. Márpedig mi az, ha nem diktatórikus berendezkedés, ahol az embereknek nincs valódi lehetősége a választásra?

Budapesten 2006 szeptemberének végén az égő autók és a csendes forradalomnak is nevezett magyar események valóban fáklyaként világították meg azt, hogy Magyarországon ötven évvel az 1956-os szabadságharc után sincs szabadság.

Kuruc.info

Reklámok
Published in: on 2006 október 5, csütörtök at 22:54  Hozzászólás  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/10/05/lovas-istvan-jegyzete-a-diktaturarol/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: