Deport-’56 levél

Dr. Lomnici Zoltánnak
a Legfelsőbb Bíróság
és
az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT)
elnökének

1055 Budapest, Markó u. 16.

Tisztelt Elnök Úr!

Az 56-os Deportálások Tényfeltáró Bizottsága (DEPORT-’56) képviseletében tájékoztatom, hogy az Amnesty International-hoz és a Nemzetközi Vöröskereszthez fordultam a közelmúltban lezajlott tüntetések és utcai megmozdulások alkalmával történt rendőri intézkedések, és az azokat követő bírósági eljárások kivizsgálása végett.

A mellékelt dokumentumokban olvasható beszámolók tanúsága szerint a rendőrök ártatlan embereket, nézelődő fiatalokat, nőket is brutálisan bántalmaztak, majd őrizetbe vettek. A DEPORT-’56 szerint ez a módszer kísértetiesen emlékeztet az ’56-os forradalom leverése után történtekre, amikor is a karhatalom ártatlan embereket fogdosott össze, és adott át deportálásra a szovjet közegeknek.

Továbbá, a beszámolók szerint az őrizetbe vett ártatlan személyek előzetes letartóztatásának elrendelése a bírósági eljárás folyamán gyakran bizonyítékok nélkül, csupán az önkényesen intézkedő rendőrök tanúvallomása alapján történt. A legmegdöbbentőbb az a- később sem cáfolt – eset, amikor a letartóztatást elrendelő végzést tévedésből már a bírósági meghallgatás előtt kézbesítették az érintettnek. Ez a történet az ötvenes években játszódó Tanú című filmet idézi, amikor a főhősnek véletlenül a vádirat helyett az előre elkészített ítéletet nyomják a kezébe.

Meggyőződésem, hogy ilyen súlyos vád még nem fogalmazódott meg a magyar igazságszolgáltatással szemben a rendszerváltás óta, hiszen ez valójában azt jelenti, hogy a bíróságok politikai nyomásra nem csak asszisztálnak a rendőri önkényhez, hanem utólag, futószalagszerűen meghozott végzéseikkel szentesítik is azt.

Tisztelt Elnök Úr!

Nehezen képzelhető el, hogy Önhöz nem jutottak el ezek a vádak, ám ha mégsem, akkor viszont az nem megnyugtató, hogy munkatársai nem tájékoztatják Önt a bíróságok függetlenségét, becsületét ilyen súlyosan érintő ügyekről. Mindenesetre, most mellékelem a vonatkozó írásokat, és úgy vélem, hogy Önnek válaszolnia kell valamit ezekre.

Tisztelettel:

Budapest, 2006.október 7.

dr. Szerdahelyi Szabolcs

A DEPORT-’56 elnöke

Megjegyzés:

1. A DEPORT-’56 közleményei nem jelenhetnek meg az Országos Sajtószolgálat (OS) honlapján, mert a társadalmi szervezet nem írta alá az MTI elnöke által megkövetelt szerződést, mivel azt diktátumnak tekintette.

2. A DEPORT-’56 emlékeztet arra, hogy az európai parlamenti választások előtt az MTI elnöke titokban egyeztetett az MSZP elhíresült kampányfőnökével, Ron Werberrel, majd amikor ez nyilvánosságra került, akkor nem talált abban semmi kivetnivalót.

Kuruc.info

Reklámok
Published in: on 2006 október 11, szerda at 01:16  Vélemény?  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/10/11/deport-56-level/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: