MSZP-s terelés az emberi jogi bizottság ülésén

2006-10-13. 20:55:02

Nem túl meglepő módon az MSZP küldöttei mindvégig akadályozni próbálták az Országgyűlés Emberi Jogi Bizottságának a rendőri túlkapásokkal kapcsolatos ülését. Az SZDSZ néha belekárogott, jó kis hangzavar kerekedett, érdemi előrelépés annál kevesebb történt.

Petrétei József rendcsinálási miniszter és Gergényi Péter, a főváros rendőrfőkapitánya egyszerűen nem bírtak ráérni eljönni, így őket Kondorosi Ferenc államtitkár és Bene László országos rendőrfőkapitány helyettesítette. Gergényi mentségére legyen mondva, hogy állítólag a túlkapásokat elkövető rendőrök ügyében vizsgálódik, ezért maradt távol. A Büntetésvégrehajtás szintén vizsgálódik, főleg a Nagy Ignác utcai intézetük udvarán történt atrocitások miatt, melyeknek magam is szenvedő alanya voltam, s amiről blogomban is beszámoltam. Csere László, a BV főparancsnoka azt állította, hogy a kínzásokról csak az Interneten talált leírásokból értesültek. Ez igen érdekes annak fényében, hogy az előzetes letartóztatásba helyezettek jó része, így magam is, írásos panaszt tettünk a smasszerek őrjöngéséről. A nyomozást nagyban nehezíti, hogy bár a BV-intézetek területét, így a Nagy Ignác utcai intézet udvarát is kamerarendszer figyeli, ezek képeit nem rögzítik. (Érdekes kérdés, hogy miért nem, hiszen ott valódi bűnözőket őriznek, míg ugyebár az utcai térfigyelők jogellenes működtetésére mindig van pénz, a telefon-lehallgatásokra úgyszintén, de ez nem tartozik ide.)

A katonai ügyészségekhez eleddig nem érkezett feljelentés a rendfenntartók által elkövetett túlkapások miatt, az érintett szervezetek belső vizsgálatokat folytatnak. 28 rendőr ellen folyik eljárás, ami Bene László szerint “nem sok”, amikor több ezer rendőr kerül bevetésre egyidejűleg. (Megint egy magánjellegű kommentár, vajon Bene tábornok úrnak mennyi lenne a sok?) A rendőrségi intézkedések hatékonysága, vagy más szakmai kérdések nem kerültek szóba, de Bene László jelezte, hogy már vizsgálják, hogyan foglalhatta el az MTV épületét a tüntető tömeg. (Hogy egyáltalán miért akarta elfoglalni, az megintcsak nem téma.)

A bizottságba delegált parlamenti képviselők között politikai jellegű vita folyt, melyben csak érintőlegesen került említésre a politikai foglyok kérdése. Az MSZP-t természetesen nagyon zavarta ez a megnevezés, s az is, hogy a vérbírákat vérbíráknak nevezik “bizonyos internetes oldalak”. Mindjárt az ülés elején egy nyilatkozatot szerettek volna kierőszakolni a bizottságból, mely szerint:

“a bizottság (…) elutasítja és tiltakozik az ellen, ha a Magyar Köztársaságát rendőrségét politikai okok miatt bárki megpróbálja elbizonytalanítani, (…) annak vezetőire politikai nyomást próbál gyakorolni”.

Mi is épp ez ellen tiltakozunk már egy ideje. Persze ők nem egészen úgy gondolták, hiszen az ilyesmi alól mindig kivétel az épp aktuális “európai irányvonalat képviselő” hatalom.

A rögtönítélő bíráskodások, jogtalan letartóztatások és más jogi anomáliák megvitatása nem képezték a napirend részét.

Varga József fideszes képviselő felvetette, hogy álítsanak fel parlamenti vizsgálóbizottságot a túlkapások felderítésére, amit az Gusztos Péter képviselte SZDSZ is támogatott.

A zavargások/forradalom/lázongás/sajnálatos események nyomán jelenleg 313 tüntető és 28 rendőr ellen folyik eljárás. 168 rendőr sérült meg.

Nem tartozik szorosan a témához, de elgondolkodtató, hogy az ülés után röviddel jelen cikk szerzőjét egy többszörösen büntetett előéletű cigány támadta meg a Pesti Központi Kerületi Bíróság folyosóján, majd a tárgyalóteremben is fennhangon fenyegetőzött, hogy megöli, mire a tárgyalást vezető bírónő mosolyogva annyit mondott, “ezt ne a hatóság szeme előtt intézzék, ez minket nem érdekel.” Ezek után a bűnözők szabadlábon távoztak, tovább fenyegetőzve, de a bírónő nem magyarázta el, hogy ezek szerint Magyarországon teljes mértékben legitimálták-e az ököljogot, vagy csak bizonyos kisebbségek esetében.

Kuruc.info

Reklámok
Published in: on 2006 október 14, szombat at 00:39  Vélemény?  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/10/14/mszp-s-tereles-az-emberi-jogi-bizottsag-ulesen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: