12 napig börtönben, ártatlanul

Barna Tibor. Kétdiplomás fiatalember. A Kossuth Lajos tudományegyetemen, Debrecenben fejezte be tanulmányait. Végzettsége etnográfus, és politológus. Jelenleg a MÁV-nál dolgozik. A fotó alapján első ránézésre is megállapítható, hogy a harmadik , hittan tanári diplomájára készülő Tibor milyen “komoly” veszélyt jelent a magyar társadalomra. Barna Tibort a Gyurcsány Ferenc elhíresült “elkúrtuk” beszéde után kitört országos zavarságok egyik napján fogta el a rendőrség Budapesten. Barna Tibor rosszkor volt, rossz helyen. Most az ő meghurcolásának története következik.

Elfogás – “A rendőrök először támadtak, aztán kérdeztek.”

“Elfogásom szerdáról csütörtökre virradóra , szeptember 20 és 21-e között történt. Éppen hazafelé igyekeztem, amikor egy nagy csapat rendőr hirtelen megjelent a Rákóczi út Oktogon felöli oldalán, rohamléptekben vágtattak át az út másik oldalára, ahol mi álltunk. Futásnak eredtünk, hiszen normális életösztönnel megáldott ember, ha testi épségét fenyegető veszélyt érez, akkor futni kezd, a rendőrök pedig erre utaló, fenyegető módon közeledtek. Egyáltalán nem kezeltek minket normális járókelőknek. Futottunk a rendőrök elől, bementünk páran egy kapualjba, és ott rekedtünk. Nem volt semmiféle menekülési útvonal. Egy kukatárolóba kerültünk, egyetlen kijárattal. A rendőrök ahol csak jártak, minden ajtót betörtek. Hatalmas lendülettel tódultak be a helyiségbe. Az egyik lányra több ütést is mértek, a barátja a rendőrök elé ugrott, akit ezért nagyon alaposan megvertek, de a lányt legalább meg tudta menteni az életveszélytől. Egyébként ők is járókelők voltak, egy buliból jöttek hazafele. A lányt kórházba vitték, össze kellett varrni a fejbőrét. Elfogásunk után, amikor elindultunk a rendőrökkel, kezünket hátraszíjazták, fejünket lehajtották, futólépésben haladtunk. Fejünket gumibottal szorították egyre mélyebbre. Menet közben kirúgták a lábunkat, és aki így földre került, az alapostan elverték gumibottal. Olyan szorosan fogtak minket a rendőrök, hogy a karomon 10 napig meglátszott a nyoma. Az egyik rendőr gumibottal a hasamra célzott, szerencsére az övtáskám felfogta az ütést, amit nem vettek észre. Nem tudtam megfigyelni, milyen utcákban vezettek minket, mert lehajtott fejjel kellett haladnunk. Egy udvarba értünk, ahol sokáig térdeltettek, és tovább fenyítettek minket: “Börtönbe viszünk titeket, és kancigányokhoz kerültök”, “Érdemes volt ezért a cigány Orbánért mindezt csinálni?”, “fasszopó, geci, rohadt forradalmárok”, “Orbán zsoldosok”, “Cigányvajda Orbán”, és ehhez hasonló trágár szavakkal illettek minket. De elhangzott pártatlan bírálat is egy rendőr szájából, aki szerint az egész politikai elit felelős ezért a helyzetért. Későbbiekben, négyszemközti szóváltásokat követően egy rendőr említette, hogy az Orbán kormány idején támogatták a rendőrséget a legjobban.”

Fogda – “A motozószobában teljesen meztelenre vetkőztettek minket”

“Csütörtökre virradóra fogtak el, szombaton történt az előzetes tárgyalás, a szabadlábon való védekezést a bíróság megtiltotta. 12 órás fogvatartásomat 72 órára hosszabbították, majd a bírósági tárgyalást követően összesen 12 (!) napig tartottak fogva. Szökés megakadályozása okán nem védekezhettem szabadlábon. De hiszen nem követtem el semmit , miért kellene bárhonnan megszöknöm?
Bekasztlisztak minket úgy, hogy közünk sem volt semmilyen randarílozáshoz. Sőt a legtöbb társamnak, akiket bevittek velem , nemcsak a randarílozáshoz, de még a tűntetéshez sem volt közük. A fogdában telefonálni nem engedtek, a mobiltelefont is elvették.
Néhányunkat azért vertek meg a fogdában, mert a rendőrök cinikus kérdéseire válaszoltunk. Ha nem mondtunk semmit azért vertek minket, ha mondtunk valamit, akkor azért. A rendőrök folyamatosan káromkodtak. Fenyegető mondatokkal illettek minket, amivel mégjobban behergelték magukat. Abszurd helyzet: A mi adóforintjainkból eltartott rendőrök, saját honfitársaira támadnak, és verik őket.
A motozószobában teljesen meztelenre vetkőztettek minket. Két-három verőlegény tartózkodott a helyiségben. Ott rendszeresen verték a fogvatartottakat. Látható sebekkel jöttek ki a szobákból az áldozatok.
A bírósági tárgyalás előtt ügyészi kihallgatáson is voltam: Első vád: garázdaság, második vád: csoportosan és felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak. A jegyzőkönyvet viszonylag korrektul vették fel – három évnyi joghallgató tapasztalatom van.

Fogvatartásunk alatt a rokonokkal nagyon nehezen folyt a kapcsolattartás, legalább két napig semmit nem tudtak rólunk.
12 nap múlva szabadultam, első dolgom volt a Rendőrség ellen megtenni a szükséges feljelentéseket.

A fogvatartások és a jogszerűtlen brutális eljárások miatt küldött ügyvédi panaszainkat sorra elutasította a nyomozó ügyészség.”

Barna Tibor gondolatai a Magyarországi eseményekkel kapcsolatosan

“Ez egy katarzishiányos nemzet, de a mostani aktuális politikai helyzetre tekintettel úgy gondolom a magyar társadalomban érik a katarzis. Ma már az ellentétes politikai nézetű emberek is végre elkezdtek egymással beszélgetni. Az ország most hatalmas esély előtt áll. Esélyünk van arra, hogy közelebb kerüljünk az igazi rendszerváltáshoz. Nyugodtan, artikuláltan, de bátran és emberhez méltóan cselekedjünk. Annak idjén Gandhi nem úgy vezette az erőszakmentes megmozdulásokat, hogy behúzta fülét, farkát, hanem úgy, hogy erőt mutatott fel. Adott esetben élni kell a polgári engedetlenség eszközével is. Ki kell tartanunk! Minden nap imádkozom nemzetünk erkölcsi megújúlásáért.”

Interjút készítette: Skodacsek András, Nemzeti Hírháló

http://l88.hu/about748.html

Reklámok
Published in: on 2006 október 16, hétfő at 22:16  Hozzászólás  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/10/16/12-napig-bortonben-artatlanul/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: