Készültség: mesterlövészek lesznek a háztetőkön október 23-án

A tüntetők nem tudtak megegyezni a kormánnyal a Kossuth tér használatáról

Nem született megegyezés a Kossuth tér használatáról a tüntetők és a kormány között. Október 23-án kiemelt biztonsági intézkedések lesznek érvényben Budapesten; ötvenhat évfordulójára 56 delegáció érkezik a világ minden részéről. A biztonságra 1200 rendőr vigyáz majd. A Felvonulási teret Ötvenhatosok terére keresztelik át.

Eredménytelenül zárult a mai egész napos tárgyalás a Miniszterelnöki Hivatal, a Kossuth téri tüntetők képviselői és a Köztársasági Őrezred között az október 23-i ünnepségekkel kapcsolatban. A tárgyalások holnap folytatódnak.

A problémát az okozza, hogy az 1956-os forradalom 50. évfordulójára számos ország magas rangú képviselője érkezik Budapestre, s az ő biztonságuk érdekében a Kossuth tér legnagyobb részét le kellene zárni, a tüntetők azonban nem akarnak távozni.

Eddig – stílszerűen – 56 ország jelzett vissza, hogy a legmagasabb szinten kívánják képviseltetni magukat a forradalom évfordulóján. A központi ünnepségekre Budapestre érkezik többek közt a norvég és a spanyol király, az osztrák köztársasági elnök, a holland miniszterelnök, Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

Szabó Ferenc dandártábornok a Köztársasági Őrezred képviseletében elmondta: a látogatás idején a fővárosban 2-es és 3-as biztonsági intézkedéseket vezetnek be. (Ezek valamivel enyhébbek, mint amelyek Putyin orosz, és Bush amerikai elnök magyarországi látogatása idején voltak érvényben.) 2-es fokozatú lesz a védelem a Parlamentben, a Kossuth téren, az Operánál és azokon az útvonalakon, ahol a delegációkat szállító konvojok elhaladnak.

A központi ünnepségek helyszíneit 50-70 méteres körzetben kordonokkal zárják le. A kordonokon belül csak az tartózkodhat, akinek erre engedélye van. Október 22-én délelőtt, a vendégek érkezésekor a Ferihegyi repülőtér és a Roosevelt tér közötti útvonalat teljesen lezárják, ugyanígy távozásukkor, 23-án este. A delegációk útvonalán megállási és várakozási tilalom lesz, az otthagyott autókat a hatóságok a tulajdonosok költségére elszállítják.

A tetőkön mesterlövészek lesznek, a kiemelten védett helyszíneket pedig a tűzszerészek folyamatosan vizsgálják majd. Eltávolítanak minden tűz- és robbanásveszélyes tárgyat, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy ez a Kossuth téri színpadra, sörsátorra és egyéb létesítményre is vonatkozik-e. A biztonságra összesen mintegy 1200 rendőr vigyáz majd.

Az október 23-i központi ünnepségek nettó 536 millió forintba kerülnek majd. A forradalom évfordulójának napján 19 óra 50 perckor négy országos televíziós csatorna – az M1, a TV2, az RTL Klub és a Duna Tv – élőben közvetíti majd az ’56-os központi emlékmű felavatását a Felvonulási téren. Még zajlanak az egyeztetések a Zuglói önkormányzattal, de gyakorlatilag biztosra vehető, hogy a Felvonulási tér egy részét átkeresztelik Ötvenhatosok terére.

Aznap 19 óra 56 perckor egy percre egész Magyarországon megáll majd az élet. Az ötven évvel ezelőtti forradalomra emlékezünk.

http://jobbinfo.tvn.hu/news.php?readmore=309

Reklámok
Published in: on 2006 október 17, kedd at 00:50  Vélemény?  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/10/17/keszultseg-mesterloveszek-lesznek-a-haztetokon-oktober-23-an/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: