A Kossuth tér kiürítése súlyos emberijogi sértés

ORSZÁGOS RENDÖR FÖKAPITÁNYSÁG
Dr. Bene László Országos Rendör Fökapitány Úrnak
Teve u. 4-6

Bécs, 2006 okt. 19.

Tisztelt Dr. Bene László!

Sajnálatosan hallom, hogy a tárgyalások a tüntetökkel nem hoztak eredményt.

Mérvadó az Európai Egyezmény emberi jogok és alapvetö szabadságjogok védelméröl 11. cikkelye, amely szabályozza a gyülekezési szabadságot mint fundamentális jogot, mint egy demokratikus társadalomban és egy állam politikai és társadalmi életében egyik legfontosabb részét.

Ennek a jog korlátozása csak a 11. Cikkely 2. bekezdésben foglalt feltételek alapján indokolt:

11/2 E jogok gyakorlását csak a törvényben meghatározott, olyan korlátozásoknak lehet alávetni, amelyek egy demokratikus társadalomban a nemzetbiztonság vagy közbiztonság, a zavargás vagy bünözés megakadályozása, a közegészség, az erkölcsök, illetöleg mások jogai és szabadságai védelme érdekében szükségeseg. Ez a Cikk nem tiltja, hogy a jogoknak a fegyveres erök, a rendörség vagy az államigazgatás tagjai által történö gyakorlását a törvény korlátozza.

A tények:

1. A Kossuth téren a tüntetés engedélyezett október 25-éig, a tüntetés békésen zajlik. A hatalomnak nem csak türnie, hanem garantálnia is kell a békés összejövetelt. A tüntetöknek igényük van nem csak állami türésre, de állami védelmre is (ECHR 1988.6.21. Plattform Ärzte für das Leben v. Ausztria )
A tüntetöknek joguk van az egész Kossuth tér használatára tüntetés és véleménynyilvánítás céljából, október 23-án is.

2. A 23-ai állami ünnepségre sok külföldi nemzetközi jogilag védett személy jön. A nemzetbiztonság és közbiztonság érdekében minden intézkedést meg kell tenni, az államvendégeket védeni kell. Kétségtelen, hogy veszélytelen tartózkodásuk nemzetközi kötelezettség és közérdek is.

3. A tér használatára hatóságtól szerzett joga van a tüntetöknek, nem az állami ünnepség résztvevöinek. A tüntetöket illeti meg az elsöbbség. Nem csak azért, mert engedélyezett gyülekezésröl van szó, hanem azért is, mert a gyülekezés szabadsága és ezzel szoros összefüggésben álló véleménynyílvánítás szabadsága mind alapvetö szabadságjogok elsöbbséget élveznek

A tüntetök ennek ellenére készséget muttatak arra, hogy az állami ünnepség allatt nyugalomban maradnak és arra is, hogy kisebb területre húzódnak vissza.

Ha ez a megoldás nem megfelelö, az állami ünnepséget nem a Kossuth téren, hanem máshol – a parlamenten belül – kell megtartani és a programon változtatni, úgy mint azt a kormányszóvivö két nappal ezelött már kilátásba tette. Ez lenne az egyetlen korrekt megoldás.

A Kossuth tér kiürítése mindenesetre súlyos emberijogi sértés és fatális politikai hiba lenne. Október 23-a a magyar nép és nem a magyar hatalom ünnepsége. Ha 50 év múlva ismét az eröszak a jog felett gyöz, ha jog helyett önkény érvényesül, az a jövöben beláthatatlan politikai következményekkel járhat.

Tisztelettel

Dr. Eva Maria Barki

http://jobbinfo.tvn.hu/news.php?readmore=346

Reklámok
Published in: on 2006 október 20, péntek at 13:49  Hozzászólás  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/10/20/a-kossuth-ter-kiuritese-sulyos-emberijogi-sertes/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: