Káosz a Kossuth téren

Káosz a Kossuth téren – Hatalom pelenkában
2006-10-23. 02:12:58

Több mint ezer rohamrendőr oszlatott fel erőszakkal 2-300 tüntetőt hétfő hajnalban a Kossuth téren, noha azok nem tettek semmi erőszakosat. A rendőrség szerint a tüntetők szegték meg az egyezséget. Ez azonban valótlan, hiszen a rendőrség már szombaton megszegte a megállapodást, hiszen abban szó sem volt arról, hogy a tömeget gettóba zárják és paravánokkal lehetetlenné teszik, hogy egyáltalán lássa az ünnepséget. Az MTI rendőrségi forrásból szerzett értesülése szerint a tüntetők nem térhetnek vissza a Kossuth térre a délelőtti ünnepségek idején, csak délután. Ebből a Kuruc.info arra következtet, amire számítani lehetett: a hatalom megszegi a megállapodást, majd a tüntetőket vádolja ezzel, végül oszlat.

A Kossuth téren a késő este is sokezres tömegből sokan leárulózták és kifütyülték Takács András szervezőt, miután nemcsak azt közölte, hogy tűzszerészeti vizsgálat lesz a sátrakban, hanem hazatérésre szólította fel a 37 napja tiltakozókat. Úgymond az ünnep méltósága miatt. Ezután káosz keletkezett, amelyet kihasználva több félkegyelmű szónok mellett (pl. egy Béla keresztnevű figura, akinek súlyos gondjai vannak a magyar nyelvvel szintén hazatérésre buzdított, majd bejelentette, ő hazamegy – 5 perc múlva visszatért és újból zagyválni kezdett) felszólalt az MSZMP-s Kőrösi Imre is. Annak ellenére, hogy korábban a szervezők már többször kitiltották, miután önvallomása szerint is III/II-es párttársával, Kozenkay Jenővel versenyt gyalázták a tüntetést honlapjukon és a Magyar Világban. A tömeg nem akart hazamenni. A Kossuth tériek biztonsági főnöke, Lanczner “Satu” Ferdinánd felszólalása volt talán egyedül hű a tüntetés szellemiségéhez, aki a mikrofont magához ragadva közölte, ő nem megy haza mindenféle furcsa alkuk és pláne nem Gyurcsány kedvéért. Jogom van tüntetni – mondta Satu nagy tapstól kísérve, s igaza volt, hiszen előzőleg senkit sem tájékoztattak arról, hogy vezetőik egy része távol akarják tartani az ő zsebükből szervezett állami ünnepségtől. Kisszámú kivételként értelmesen szólt még Fáber Károly szervező, megjegyezve, hogy a rendőrség már tegnap megszegte a megállapodást, hiszen abban szó sincs arról, hogy a tömeget egyfajta gettóba zárják és paravánokkal lehetetlenné teszik azt is, hogy egyáltalán lássa az ünnepséget.

Később valaki kinyomta a hangosítást, majd kb. 20 perc múlva visszakapcsolták.

Úgy tűnik, hogy – miközben a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 főszervezőinek nagy része nem is volt a helyszínen, kérdés egyébként, miért – egyes vezetőik deklarált céljává vált, hogy Gyurcsányék reggeli ünnepségét ne zavarhassák meg tiltakozók. Ez pedig éppen a több hetes tüntetés lényegét ölné meg, hiszen a fütty nélküli állami ünnepség biztosíthatja a rezsim számára a demokrácia látszatát külföldi vendégei előtt.

Állami ünepségen tiltakozni is alapvető alkotmányos jog. A Kuruc.info és a finnországi Hunsor úgy gondolja, hogy a sokak által unosuntiglan hangoztatott “emlékezzünk 56-ra méltóképpen” vagyis csendesen, s a “jaj, nehogy az EU-ellen, a mi egyetlen barátunk ellen valaki szót emeljen”-szemlélet éppen, hogy nem okos és nem méltó a forradalom, a forradalmárok emlékéhez. Azok, akik akkor mártírhalált haltak, aligha kívánták volna tőlünk, hogy amikor hazánkban újra diktatúra van készülőben, s ehhez az ő forradalmukat már egyszer becsapott Nyugat megint bűnrészesként segédkezik (például az MSZP-SZDSZ-kormány másodszori hatalomba segítésével), akkor mi hallgassunk és hagyjuk Fletót és bandáját ünnepelni.

Ezért a Kuruc.info javasolja, hogy aki csak teheti, legalább síppal, tülökkel, transzparensekkel (ha lehet angol nyelvűekkel is) fejezze ki ellenérzését a Gyurcsány-kormánnyal és az őt támogató EU-val szemben, mely most a Kossuth-térieket mintegy gettóba különítette el.

Éjfélig a tüntetőket kordonnal vette körül a rendőrség, majd nagylétszámú rohamosztagos érkezett, akik beöltöztek és hangos fütty mellett felsorakoztak a parkolón belül és mellett, noha az 1 óra után pár száz fősre fogyatkozott ömeg semmiféle agresszív fellépést nem tanúsított. Hatalom pelenkában.

A demokrácia és a szabadság dicsőségére az 56-os, szabadságot éltető paravánplakátok előtt pajzsos rohamrendőrök álltak.

Lapzártánkkor Gonda László próbálta győzködni a kordonon belül maradtakat, hogy vessék alá magukat a rendőrségi ellenőrzésnek.

Korábban, 20 óra előtt egy szónok a rendőrökkel szembeni passzív ellenállásra buzdított a Parlament előtt, miközben a szervezők elvileg elfogadták a biztonsági intézkedések életbe lépését.

“Teljes együttműködés van a rendőrség és a Kossuth téri tüntetők között, így hozzájárultunk, hogy hétfőn hajnalban kordonokkal körbezárják a tüntetőket, és biztonsági kapukat állítsanak fel, de nem állhatunk oda minden emberhez, aki megpróbál ellenszegülni a rendőri intézkedésnek” – mondta Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik vezetője az MTI-nek, miután egy szónok ellenállásra buzdította a Parlament előtt tüntetőket vasárnap este.

Az MTI felvetésére, hogy a téren páran úgy fogalmaztak, ütő-, vágó- és szúró-eszközökkel kell felszerelni magukat, úgy reagált: provokáció lehet, de nem biztatják embereiket ellenállásra.

Vasárnap este fél nyolcra már négy-ötezer ember tartózkodott a téren, több százan szervezett csoportként érkeztek Budapestre a Parlament elé.

Két Csepel gépjárművel érkezett mintegy félszáz tüntető, akik nemzetiszínű és árpádsávos zászlókat lobogtattak, miközben azt skandálták, “,56, nem hagyjuk” és “Kossuth tér!” A teherautó oldalára 1956-os forradalom idején használt szavak vannak felfestve, így “Vesszen Gerő”, “Vesszen Piros”, “Vesszen az MDP, MSZMP”, valamint “Ruszkik haza!”.

A földművelési minisztérium előtt lévő útszakaszt már teljesen elfoglalták a tüntetők, és a Rákóczi-szobor előtt lévő teret is teljesen megtöltötték. Az Országház parkolójában, a rendőrség által kordonokkal körbezárt területen közel száz rohamsisakos rendőr állt fel alakzatban. A kordonon belül lévő rendőri sorfalat megkettőzték.

Kuruc.info

Reklámok
Published in: on 2006 október 23, hétfő at 07:55  Vélemény?  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/10/23/kaosz-a-kossuth-teren/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: