Kislányokat motoztak rohamrendőrök

2006. október 25. 00:16

A Kossuth téri metrómegállóban két megszeppent tinédzser kislányt igazoltattak és motoztak meg feketeruhás rohamrendőrök. A szemtanúk szerint pékárún kívül mást nem találtak náluk.

Miközben a rendőröknek szíve-joga, és erre a törvények is felhatalmazzák, hogy eljárjanak támadóikkal szemben, feloszlassák (minél kevesebb fizikai erőszakot alkalmazva) a forgalmat akadályozó, engedély nélkül tüntető tömeget, aligha indokolja bármi is, hogy – mint az MTI jelentette – veréssel fenyegessék a Kossuth téren és környékén álldogáló fiatalokat, amennyiben nem hagyják el a helyszínt. De az is nehezen érthető, hogy tizenéves kislányokat motoznak meg a metrómegállóban.

Péterfalvy Attila adatvédelmi ombudsman az Indexnek nyilatkozva jelentette ki, aggályos az is, hogy fiatalokat videóznak igazoltatásukkor, kiderítendő, részt vettek-e a zavargásokban. “Felháborító, hogy az állampolgárok kárára használják a technológiát” – fejtette ki az ombudsman.

A rendőrségről szóló, 1994-ben kétharmados többséggel jóváhagyott törvény leszögezi, “a rendőr az igazoltatott személy ruházatát, járművét átvizsgálhatja, ha azt a személyazonosság megállapítása, a valószínű veszély elhárítása, bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésének gyanúja szükségessé teszi”. Mint Péterfavy Attilának még 2003 augusztusában, a baptista szeretetszolgálat alapítvány vezetőjéhez írt leveléből kitűnik, értelmezése szerint az átvizsgálás (motozás) csak valamely bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható személy esetében végezhető. A gyanúhoz viszont nem elegendő a feltételezés, az érintett valamely külső – konvencionálistól eltérő – vonása, tulajdonsága, ruházata, frizurája. (Az MTI jelentése szerint első sorban fekete ruhás fiatalokat igazoltatnak a rendőrök a Kossuth tér környékén.)

Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság elnöke elmondta, a motozással kapcsolatos rész a Kádár rezsim idején, 1983-ban került be az akkori rendőrségi törvénybe. Előzőleg az ellenzéki Demszky Gábor panaszt tett, amiért kocsiját az igazoltató rendőrök átvizsgálták, anélkül, hogy erre a törvény szerint felhatalmazásuk lett volna. Demszkyt a rendőrök jól elverték, majd nem sokkal később módosították a törvényt, amelyet a demokratikus ellenzék tagjai ettől kezdve “Lex Demszkynek” neveztek.

hvg.hu/MTI

Reklámok
Published in: on 2006 október 25, szerda at 00:42  Hozzászólás  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/10/25/kislanyokat-motoztak-rohamrendorok/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: