“Rendőrség” a törvények felett

* A televíziós felvételeken többször is látható volt, hogy a rendőrök viperát használtak, amit a törvény csak terrorelhárítóknak enged meg, a rendőrségnek tiltja. Videót erről ezen az oldalon nézhetünk meg.
Gergényi október 24-én még tagadja a viperákat, másnap már Jármy Tibor azzal a állt elő, hogy bármit használhatnak a rendőrök, ami életük, testi épségük megtartása érdekében szükséges, arra nézve pedig nem létezik hivatalos előírás, hogy mi minősül rendőrbotnak, ez lehet akár a teleszkópos acélbot is. A Falanx.hu ezzel foglalkozó cikke megjegyzi, hogy amennyiben tényleg nincsen előírás a rendőrségi bot formájára, akkor ezzel az erővel a baseball-ütőtől az alabárdig szinte mindent használhatnak.
Barátom jogos megjegyzése a hírre:
Na ne! És ezt el is higgyük, hogy az EUban, ahol az uborka görbületét is szabvány határozza meg, a rendőrök felszerelésére nincs előírás?
budapest061023vipera1.jpg

* A vérengzésben részt vevő rendőrök egyikén sem volt azonosító, az arcukat pedig a terrorelhárításnál használt maszkokkal fedték le.
Ezek mind azt a célt szolgálták, hogy a rendőrök még véletlenül se legyenek felelősségre vonhatóak. Ilyen értelemben mindenki aki a rendőrök bűncselekményeit egyedi esetként próbálja meg beállítani, az maga is bűnös, mert az azonosíthatatlan rendőrök ellen egyedileg eljárni nonszensz. Mivel azonban a rendőrök vélhetően felsőbb parancsra tették magukat azonosíthatatlanná, Gergényi Péter a legfőbb bűnös a cselekményekért.

* Gumilövedéket a súlyos sérülések miatt 1970 óta nem használnak Angliában. Egy 1982-es Európai Parlamenti döntés ráadásul megtiltotta ja a gumi és műanyag lövedékek használatát a “nemzeti biztonsági erők” számára minden tagországban. Ennek ellenére bár Anglián kívül használják a gumilövedékeket, a fejre történő alkalmazást minden EU tagországban tiltják. Németországban pl. a fejre leadott lövések szolgálatban elkövetett súlyos testi sértésnek számítanak.
114418.jpg

* A Kossuth téren ingyenesen szolgáló orvosok elmondása szerint az állítólagosan tüntetőknél talált fegyverek, acélgolyókat, késeket mintegy ötven rendőr vitte be hétfő hajnalban a kórházsátorba és szórta szét, majd nyomban fényképezni kezdték mindezeket, mint “bűnjelet”. Ehhez úgy gondolom nem szükséges semmiféle kommentár.

* A Kossuth teret Gergényi Péter műveleti területté minősítette (ameddig az csak szükséges). Ez is törvénytelen. Ilyen fogalmat, hogy “műveleti terület” a törvény nem ismer. Erre Szikinger István alkotmányjogásszal készült rádiós beszélgetésből értesülhettünk.

A krónikában hangzott el:
“A műveleti terület fogalom nem szerepel a rendőrségi törvényben – Szikinger István alkotmányjogász szerint. Pedig az utóbbi napokban többször hallottuk, hogyha a rendőrség műveleti területnek nyilvánít egy helyet, akkor azokkal szemben felléphet, akik nem távoznak onnan.
(Riporter: Bánkúti Gábor.)
Riporter:
– Egyelőre még nem lehet a Kossuth térre visszatérni, mert azt még mindig műveleti terület – ezt jelentette ki a rendőrfőkapitány. Meddig lehet valamit műveleti területnek nyilvánítani és mik ennek az ismérvei?
Szikinger István:
– Semeddig nem lehet műveleti területnek nyilvánítani, ilyen intézményt a rendőrségi törvény nem ismer, tehát a kérdés többi részére se tudok
válaszolni. Ilyen, hogy műveleti területté nyilvánítok valamit és ennek
alapján jogokat korlátozok, ilyen a rendőrségi törvényben nincs.
Riporter:
– Tehát akkor a Kossuth téren a gyülekezési jogot nem lehet korlátozni?
Szikinger István:
– A gyülekezési törvény alapján lehet korlátozni, akkor, ha mások jogát
sérti, ha a bejelentéstől eltérően tartják a rendezvényt, fegyveresen
jelennek meg – ha ezek nem állnak fenn, akkor nem.
Riporter:
– Akiket tegnap eltávolítottak, azoknak volt területfoglalási engedélyük,
ami még most is érvényes lenne, tehát vissza kellene engedni őket.
Szikinger István:
– Területfoglalási engedély sincsen a rendőrségi törvényben. Egyszerűen a gyűlést tudomásul lehet, és ha a törvényes, akkor kell venni. Ez nem jelent meghatározott terület birtoklását. Addig, ameddig a bejelentés tart, addig ott meg lehet tartani a rendezvényt.
Riporter:
– Tehát nincs ilyen fogalom, hogy műveleti terület.
Szikinger István:
– A honvédelmi törvényben van, de az másra vonatkozik. Háborús helyzetre vagy háborús veszélyhelyzetre. Ilyen hál Istennek Magyarországon nincs.”

Nem bizonyított, de könnyen beleillik a képbe:

* Elterjedt a híre, hogy az akcióban részt vevő rendőrök egy része nem magyar nyelven beszélt.
Ha igaz, hogy zsoldosokkal verették szét a népet Gyurcsányék, az egy újabb világra kiáltó botrányt vetít maga elé.

* Egy internetről származó információ szerint egy tüntető fölismerte saját szomszédját a rendőrök között, aki nem rendőr, hanem egy MSZP közeli magán vagyonőr cég alkalmazottja.
Ez stimmel, hiszen volt is arról valami hír (csak nem találom egyelőre), hogy a rendőrség szerződést kötött néhány MSZP és SZDSZ közeli vagyonőr céggel a várható tüntetések biztosítására.
Innentől kezdve a jelvények hiánya, és az arcok eltakarása rögtön érthetővé válik, nem beszélve a vipera használatáról. A vagyonőrök hiába kaptak rendőrségi felszerelést, az ő világuk a skorpió és a vipera. A készenléti tonfa kezelését nem lehet 1-2 óra alatt megtanulni. A vagyonőr cégek pedig hozhattak külföldi erősítést.
Egy október 26-i hír szerint újabb 2 milliárd 71 millió forintot kaptak a rendőrök a felmerült költségeikre. Ennek az összegnek a java nem a rendőrségnek, hanem a vagyonőr cégeknek ment.

Nibiru.hu

Reklámok
Published in: on 2006 október 26, csütörtök at 01:28  Hozzászólás  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/10/26/rendorseg-a-torvenyek-felett/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: