Pánikban a hatalom – félnek a gazdáktól

2006-10-27. 14:32:19

A karhatalmi módszerekkel operáló kormányzat újabb jelét adta félelmének. Miután a tegnapi , gazdatüntetéssel kapcsolatos rendőrségi értesítést a sajtó nem ismerhette meg kellő időben, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek (Magosz) a határozat mai kézhezvétele után sajtótájékoztatón ismertette a közvéleménnyel a neoávó újabb pániktüneteit, miszerint megtiltják a traktoros felvonulást Budapesten.

Nem engedélyezi a rendőrség, hogy a gazdák traktorokkal vonuljanak a Parlamenthez – közölte pénteken a Magosz demonstrációs bizottságának vezetője az újságírókkal. Budai Gyula a Teve utcai rendőrpalota előtt tartott sajtóértekezletén azt hangsúlyozta: a Magosz álláspontja szerint politikai utasításra döntött a rendőrség bejelentésükről. Erről azt követően beszélt, hogy átvette a BRFK-tól a rendőrség határozatát, amelyben hatáskör hiányára hivatkozva elutasították kérésüket.

Budai Gyula az újságíróknak azt is elmondta: nem lepte meg őket a döntés, de még a délután folyamán jogászokkal konzultálnak arról, milyen lehetséges jogi lépéseket tehetnek az ügyben.

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki rendeletével kapcsolatban, amely kimondja, hogy a közterületen megjelenő mezőgazdasági gépek miatt közterületfoglalási engedélyt kell kérni, a Magosz demonstrációs bizottságának vezetője közölte: Demszky Gábor teljesen azonosult Gyurcsány Ferenccel, akinek – mint mondta – az az elképzelése, hogy a gazdákat mindenképpen ki kell tiltani Budapestről.

A Magosz azt követeli, hogy kormány vegye le a napirendről a földtörvény tervezetét, vesse latba minden befolyását a kukoricaintervenciós szabályok módosítására, és tiltsa meg a génmanipulált növények magyarországi termesztését és importját. Emellett tiltakozni kívánnak a gazdasági megszorítások és az áfa-emelés ellen is.

A Magosz demonstrációs bizottságának egyik tagja, Péter Mihály az Info Rádiónak korábban azt nyilatkozta: ha a főváros vagy a rendőrség megakadályozza a traktoros demonstrációt, akkor “virtuálisan fognak megjelenni a főváros utcáin”.

A virtuális megjelenésről szólva emlékeztetett arra, hogy egyszer már megjelentek a fővárosban, és az akkori jelenlétükről készült felvételeket felhasználva például “ki lehet vetíteni őket a Kossuth térre”. Utalt arra is, hogy vannak még “szabad plakáthelyek” a fővárosban. “Úgy gondolom, hogy így is meg lehet jelenni” – vélekedett Péter Mihály.

(MTI)

Reklámok
Published in: on 2006 október 28, szombat at 06:30  Vélemény?  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/10/28/panikban-a-hatalom-felnek-a-gazdaktol/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: