A rendőrfőkapitány felülírta a törvényt

A törvényeket felülíró országos rendőrfőkapitányi utasítás volt az október 23-ai rendőrattak jogalapja – írja a Magyar Hírlap.
A jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvény külön rendelkezik a jogszabályokról, köztük a törvényekről és külön az állami irányítás egyéb jogi eszközeiről, köztük az utasításról. Utóbbit miniszter vagy országos hatáskörű szervezet vezetője – ez az országos rendőrfőkapitány – adhatja ki, de csak a közvetlen irányítása alá tartozó szervek tevékenységét szabályozhatja. Azaz a műveleti terület esetében meghatározhatja a rendőröknek, hogy milyen körülmények között alkalmazhatják, ám arról nem rendelkezhet az ORFK vezetője, hogy az utasításában leírt eljárással állampolgárok törvényben biztosított jogait – jelen esetben a gyülekezés jogát – korlátozza. A rendőrök azonosító jelvénye esetén is kérdéses – különösen egy idevágó alkotmánybírósági határozat (lásd alább) fényében -, hogy az országos rendőrfőkapitány felülírhatja-e a törvény általános szabályát, miszerint a rendőrt az egyenruhája mellett a jelvény vagy a szolgálati igazolvány igazolja.

Az azonosítás különbségei

A hivatásos rendőrök öltözetéről egy új belső utasítás (12/2006) rendelkezik, Bene László országos főkapitány látta el kézjegyével, és szeptember vége óta van hatályban. Lapunk úgy tudja, a rendelkezés belső használatra készült. A szolgálati öltözetnél minden esetben köteles az azonosító jelvényét viselni a rendőr. Az utasítás a csapatfeladatok során viselt gyakorlóöltözet minden válfajánál felsorolja az öltözet tartozékai között az azonosító jelvény hordását. A megjegyzés rovatban azonban az szerepel: gyakorlóöltözet esetén a szolgálati azonosító jelvény viselése a szolgálati elöljáró döntése értelmében – az adott szolgálati feladat időtartamára – nem kötelező.

A jelvény, illetve azonosítószám használatáról Magyar György ügyvéd azt mondta lapunknak: elfogadhatatlan, ha nem lehet azonosítani az intézkedő rendőrt, noha erről alkotmánybírósági döntés is van. “Az állampolgárokra nem vonatkoznak a rendőrfőkapitányi utasítások, de mivel rájuk hatnak ki, kifogást terjeszthetnek elő, és akkor kiderülhet, hogy szakszerűtlen vagy jogellenes volt-e az eljárás” – jelentette ki az ügyvéd. Hozzátette, a rendőrök érdeke is az azonosítás, mert akkor kiderülhet, kik voltak azok, akik túllépték hatáskörüket, az emberek pedig nem általánosítanák, ami javíthatná a közbizalmat is.

Műveletek belső használatra

Egy 1998-ban keltezett országos rendőrfőkapitányi utasítás rendelkezik a rendőri műveletekről, műveleti körzetekről, ezek zárásának lehetőségeiről. Az utasítás belső használatra készült, aláírója Forgács László egykori főkapitány.

Információink szerint a dokumentum részleteit csak magasabb beosztású vezetők ismerik. A szöveg szerint a rendőri műveletek “a szolgálati ágak egységes terv alapján megvalósított tevékenységének összessége”, amelyek bűnmegelőzési, bűnüldözési, államigazgatási és rendészeti körökhöz tartozó feladatok megoldására irányulnak. A művelet mérete helyi, területi és országos lehet. A rendőrök a műveleteket legkevesebb három pontban körbehatárolt műveleti körzetben hajtják végre. Ezek zárására lehet szükség meghatározott objektumok, személyek megóvásához vagy a közrend fenntartásának érdekében. Például, hogy távol tartsák az illetéktelen vagy veszélyt jelentő személyeket, járműveket, megakadályozzák a keresett személyek eltávozását, kitörését a lezárt területről. A kijelölt terület lezárásához szükséges erők megállapításakor figyelembe kell venni a rendezvényen a tömeg nagyságát, összetételét, hangulatát, szándékait, a tömegközlekedés helyzetét és az időjárást is. A Magosz traktoros tüntetőit is arra hivatkozva tiltották ki a Kossuth térről, hogy az műveleti terület.

Nem lehet kiterjesztően értelmezni a műveleti terület fogalmát, mert ilyen zónát akkor alakíthat ki a rendőrség, ha – mint október 23-án is – államfők és királyok biztonsága megköveteli. Ám ez csak az adott időszakra érvényes, nem lehet tovább fenntartani – közölte Magyar György ügyvéd hozzátéve: a jogszabályok nem ismerik a műveleti terület kifejezést, csak belső használatban érvényesek.

“Hogy lehetne már az alkotmányos jogokat korlátozni rendőrkapitányi utasításra?!” – válaszolta a műveleti területté nyilvánítás kapcsán feltett álnaiv kérdésünkre Lövétei István alkotmányjogász. Ezenkívül a rendőrfőkapitányi utasítás nem lehet ellentétes a rendőrségi törvényben írottakkal, mindig alárendelődik a jogszabályoknak. Lövétei szerint a gyülekezési törvény tele van lyukakkal, ezért most, amikor a gyakorlatban kellene alkalmazni, sok problémát okoz. A lyukakat a rendőrség olyan módszerekkel igyekszik lefedni, amelyek nem felelnek meg a magyar jogrendszernek, valamint nem adekvát válaszok a probléma megoldására. A jogász szerint a gyülekezési törvény sok olyan kérdéssel nem is foglalkozik, amelyekkel pedig kellene: meddig lehet gyülekezni, milyen higiénés és biztonsági körülményeket kell teremteni.

MH

Reklámok
Published in: on 2006 október 29, vasárnap at 23:03  Vélemény?  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/10/29/a-rendorfokapitany-felulirta-a-torvenyt/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: