Beszámoló

Személyes élményeim, véleményem (Okt.23.)

Sokakkal ellentétben engem nem az Astoriánál értek először az események. A Corvin-tól békésen vonultunk az Astorián, majd a Deákon keresztül a Kossuth térre (mert ugye a “szabadság fővárosában” az ember oda megy, ahova szeretne…)

De még mielŐtt a Deák teret elértük volna, rendőrök sorfala állta el az utunkat. Minden indok nélkül persze, mert senki nem rongált és senki nem dobált. Ahogy utólag a képeket nézem, rá kell jönnöm, hogy ez így mégsem egészen igaz, mert jópár rendőr igenis dobálózott.

Itt a több ezres tömeget lassan elkezdték visszaszorítani könnygázgránátokkal és vízágyúval. Barátaimmal elöl álltunk a sorfaltól pár méterre, mikor egyik barátom közelebb ment, először trágár szavakkal kezték “felszólítani”, hogy menjen hátrébb (miért is kéne elmennie onnan? mit tett? semmit!) emlegették családtagjait is majd hirtelen feléfújtak gázsprayvel. Azt a kérdést még mindig sehol nem tették fel, hogy miért kezdték el a rendőrök “oszlatni” (vagy inkább terelni) a népet!

Semmi okuk nem volt rá, még a provokációkat [hangos jelszavak – a szerk.] is leállította a tömeg jóideig. Később ezt a békés tömeget nevezik kocsikat borogató agresszív tüntetőknek, akiket a békés tömegbe beletereltek. Tévedés, mindkét tömeg békés volt. És itt is voltak idősek és gyerekek is, ott voltak a szüleim is, de sok 60-70 éves öltönyös urat is lehetett látni, akik ünnepelni jöttek! Én ez után elhagytam a helyszínt, de ami ez után történt, az csak JOGOS ÖNVÉDELEM VOLT, mert a rendőrök kezdték az egészet!

Ez után átmentünk a Fidesz megemlékezésre meghallgatni Orbán beszédét. A Blaha és az Astoria között álltunk, és az ünnepség végén megindultunk a Deák tér felé. A lovas rohamról lemaradtunk, arról csak utólag értesültem, viszont ott voltunk mikor elkezdtek a gránátok mellett gumilövedékkel is lőni. Hallottuk, hogy már viszik a sérülteket és a mentők szirénáját. Nem tudom, mit akartak a rendőrök, de az biztos, hogy nem azt, hogy mindenki hazamenjen. Mert ezzel amit csináltak, azt nem lehet elérni. Viszont az emberek egymástól nem tudtak hova menekülni, így teljesen ki voltak szolgáltatva. Maradtam egész estig, a Blaha felé szorítottak minket, de úgy hallottam mi még jobban jártunk, mint a túloldalon rekedtek. Itt sokáig egyhelyben állt a sorfal, csak pár métereket haladt előre órákig, közbe rengeteg gránátot kilőttek, a korábbiakhoz hasonlóan derék és fejmagasságban, ezzel nem egy sérülést okozva. Itt 3-4 óra alatt a több ezer ember közül, akik folyamatosan nyelték a gázt, csak az ment el, akit a mentők vagy a “rendőrök” vittek.

Ez nem kis teljesítmény, mert ennyi idő alatt mindenkinek nagyon kimarta a szemét, a torkát, fejfájást és sokaknak hányingert okozott. Itt nem csináltunk semmit, nem dobáltunk, és nem vertük a rendőröket, nem is tudtuk volna, mert vízágyúval védték őket, meg se lehetett közelíteni a sorfalat… Aztán sok idő múlva megindultak a rendőrök (megjött az erősítés) és lovasrohammal tudták visszaszorítani az embereket. A Nagykörúton ismét lovasok vágtattak végig, aki nem tudott bemenekülni valahova annak kardlappal ütöttek a hátára, vagy ahova tudtak. Mikor visszafele mentek a lovasok, a járdán haladtam egy ismerőssel a sorfal felé, és az utolsó pillanatban vettük észre, hogy a járdán hátulról felénk rohannak és ütnek akit érnek. Szerencsénkre pont elértünk még egy beugrót, ahova már alig fértünk be a sok embertől. A sarkon egy 50 év körüli ember már nem tudott elfutni, hatalmasat a hátára vágtak. Nem láttam pontosan mi lett vele, de utána egy közeli szállodából az alkalmazottak kirohantak ellátni.

Ez után hagytam el a helyszínt, ha jól emlékszem 11 óra körül egyéb teendőim miatt. Elég nehezen tudom feldolgozni az eseményeket, azt meg főleg, hogy olyan szintű közöny fogadja ezt a társadalom részéről, amit sosem gondoltam volna. Ismerőseim körében is, a jobboldaliak is inkább nem vesznek tudomást a történtekről és elfogadják a csomagot és a jogtalan erőszakot, minthogy tegyenek valamit ellene. És tiszta a lelkiismeretük, mert szerintük megtettek mindent azzal, hogy “jó” helyre szavaztak. Szerintem az nem elég. Ez még jobban elkeserít, mint amiket az utcán láttam… Ez ellen a közöny ellen kell először tenni, mert azzal, hogy megveretjük magunkat, nem érünk el sajnos semmit. Persze azért mindenki legyen kint amikor csak tud!

D. G.

Kossuthter.com

Reklámok
Published in: on 2006 október 29, vasárnap at 19:50  Vélemény?  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/10/29/beszamolo/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: