Félezer sértett és tanú jelentkezett eddig

Eddig 423 bejelentés a rendőrállami brutalitások ellen
2006-10-29. 19:05:17

Kontrát Károly, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint politikai döntés nélkül nem került volna sor arra az október 23-i brutális, sok vonatkozásában törvénytelen és értelmetlen rendőri fellépésre, terrorra, amely megfogalmazása szerint megrázta Magyarországot és megdöbbentette a világot. Kontrát közölte, Gyurcsány is felelős az atrocitásokért.

Az ellenzéki politikus úgy értékelt vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján, hogy a hírek szerint a rendőrségi vezetőkkel állandó kapcsolatban lévő Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt is meg kell nevezni a politikai felelősök között. Kontrát Károly kifejtette, hogy a rendőri felelősség főként az országos rendőrfőkapitány, sajtóhírek szerint szeptemberben kiadott, utasításának alapján merül fel, amelynek értelmében gyakorlóruhához nem kötelező azonosító számot viselni.

A képviselő elmondása szerint ez az utasítás megsérti mind a rendőrségi törvény huszadik szakaszát, mind az Alkotmánybíróság 2000-ben született határozatát.

Kontrát Károly értékelése szerint a rendőri fellépésnek sok olyan áldozata volt, akik nem tüntettek, nem ünnepeltek, és nem is a Fidesz nagygyűlésére mentek, hanem mindennapi életüket élték – a rendőrség által csatatérré változtatott – Budapest utcáin, és beültek egy vendéglőbe, ahol igazoltatták és megverték őket.

A politikus – beszámolója értelmében – maga is tanúja volt annak, amikor rendőrök a Nyugati felüljárónál fekete maszkokat vettek fel.

A képviselő elmondta, hogy eddig 423-an jelentkeztek csak a Fidesznél, többen tanúként is, fényképekkel, videofelvételekkel, orvosi látleletekkel, akiket rendőri atrocitás ért október 23-án. A politikus kitért arra, hogy egy fiatal lány arról számolt be, hogy a Belgrád rakparton igazoltatták és bántalmazták a rendőrök, majd igazolványait a Dunába dobták.

Kontrát Károly – aki szerint az 1956-os forradalmat és szabadságharcot követő megtorlást leszámítva még nem történt ilyen fellépés az országban – újságírói kérdésre válaszolva úgy értékelte, hogy “az emberek félnek”, ezért született egyelőre az említett 423-as szám töredékében feljelentés. Beszámolója értelmében volt olyan, akit bevittek, és megvertek a rendőrök, majd 12 órán át tartó fogva tartás után úgy engedték szabadon, hogy aláírta: nincsenek igényei a rendőrséggel szemben.

Kontrát Károly pártja nevében felszólította Petrétei József igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy keresse és találja meg a felelősöket, illetve a rendőrség vezetőit, hogy tartsák tiszteletben a törvényeket, és helyezzék hatályon kívül a jogszabályellenes rendelkezéseket.

(MTI)

Reklámok
Published in: on 2006 október 30, hétfő at 02:00  Hozzászólás  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/10/30/felezer-sertett-es-tanu-jelentkezett-eddig/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: