Könnygázt kapott “jutalmul” az ’56-os verspályázat nyertese

2006. október 26. 16:37

Nemsokkal azután, hogy az ’56-os verspályázaton nyertes művét a Felvonulási téren, az emlékmű avatásán felolvasták, a költemény szerzője könnygáz elől menekült barátjával a Ferenciek terén.

Hat óra után értünk Pestre – mondja a kecskeméti Bern Andrea magyar-történelem szakos egyetemi hallgató, a November 4 című vers szerzője. A Fidesz megemlékezésére indultunk Kecskemétről, de mire odaértünk, már vége volt a rendezvénynek. Két óra téblábolás, séta után értünk vissza a Ferenciek terére, ahol este 8 körül teljesen békés tömeg gyűlt össze, még skandálás és kiabálás sem hallatszott. Beálltunk a békés tüntetők közé, mondogattuk, hogy szép ez így. Ezután egészen közelről lövések dördültek el. Olyan volt, mint egy tűzijáték, ahol az emberek felé irányítják a rakétákat.

Október 23-a előtt két héttel találtam egy ’56-os verspályázatot – meséli Andrea. Beküldtem a November 4 című verset. Nyilván az én figyelmetlenségem volt, de csak akkor jöttem rá, hogy a Miniszterelnöki Hivatal írta ki a pályázatot, amikor értesítettek, hogy első díjat nyertem. Egy úr hívott fel a hivatalból, és közölte, hogy megnyertem ugyan a pályázatot, de van egy kis baj: nem jó a harmadik versszak, át kellene írni. Az ugyanis november 4-ével kapcsolatos. Végül abban maradtunk, hogy nem írom át a harmadik versszakot, de írok hozzá egy negyediket.

Andrea versét végül a 23-i Felvonulási téri központi megemlékezésen fel is olvasták. Azon a megemlékezésen, amelyen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök térden állva tisztelgett az 1956-os forradalom vétlen, fiatal áldozatainak emléke előtt. Andrea akkor a Ferenciek teréről próbált barátjával elmenekülni a könnygáz elől.

MNO

Reklámok
Published in: on 2006 október 30, hétfő at 01:24  Vélemény?  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/10/30/konnygazt-kapott-jutalmul-az-56-os-verspalyazat-nyertese/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: