“Szétverjük a fejét mindenkinek!” – újabb áldozat beszámolója

2006-10-30. 08:14:50

A hét végén újabb brutális rendőri akciókról számoltak be a Magyar Nemzetnek olyan súlyos sérüléseket szenvedett emberek, akiket ártatlanul vertek véresre október 23-án. Egyikük egy belvárosi étteremben készült vacsorához barátai körében, amikor nyolc, rendőrruhába öltözött, símaszkot viselő alak rontott be “szétverjük a fejét mindenkinek, rohadt szemetek” felkiáltással.

A Kecskeméti utcában lévő Magyar étteremben tartózkodókat, köztük külföldieket, sőt a szomszéd vendéglátó szakácsát is ütlegelni kezdték tonfával a rendőrök. A férfi testén tizennyolc látható ütésnyom maradt, a feje négy helyen szakadt fel, a koponyacsont a füle mögött eltörött, a bal keze mutatóujját szilánkosra törték. Azóta már járt nála a nyomozó hatóság, mára kihallgatásra idézték, és jelezte, hogy feljelenti a rendőrséget, kártérítési pert is indít. Egy férfit a hét második felében a Kossuth tér közelében ért rendőri atrocitás, miután autójával a környéket járta az ablakon kilógatott nemzeti színű zászlóval. Több civil szervezet és a Független Jogász Fórum is tiltakozását fejezte ki a hét végén az indokolatlan rendőrségi brutalitás és a törvénysértő hatósági eljárások miatt.

Eközben némileg ellentmondásos nyilatkozatok hangoznak el különböző rendőri vezetők, illetve szóvivők részéről a pénteken a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat (Rebisz) parancsnoka által bejelentett belső vizsgálatról. A Rebisz vezetője pénteken azt mondta: vizsgálatot rendelt el, mert az október 23-i tüntetések feloszlatásáról látott olyan felvételeket, amelyeken a rendőrök kifogásolhatóan jártak el. Az ORFK szóvivőjének közlése szerint azonban “tényfeltáró vizsgálat” indul. Ez alapján viszont a rendőrök megúszhatják tettüket akár fegyelmivel is.

Szétverjük a fejét mindenkinek, rohadt szemetek! – a belvárosi Kecskeméti utcában lévő Magyar étterembe ezzel a felkiáltással rontott be nyolc, rendőrruhába öltözött, símaszkot viselő alak, hogy nyomban utána megkezdjék a helyiség szétverését és a vendégek ütlegelését. Az eseményekről Sz. Zoltán (mérnök egy építőipari cégnél) számolt be a Magyar Nemzetnek, aki barátjával és egy fiatal hölggyel éppen vacsorához készülődött. Elmondta: október 23-án fél nyolc körül farolt be az étterem elé egy rendőrségi furgon, amelyből nyolc-tíz személy szállt ki, kettő a teraszon ülő vendégeknek esett neki, a többi trágár szavakat üvöltve a bent lévőkre támadt rá felszólítás, igazoltatás nélkül. “Rajtam tizennyolc látható ütésnyom maradt, miután tonfával agyba-főbe vertek, amikor lány ismerősömet próbáltam védeni. A fejem négy helyen szakadt fel, a koponyacsontom a fülem mögött eltörött, a bal kezem mutatóujját szilánkosra törték, mindkét kezemen zúzódások láthatók. A felgyógyuláshoz nyolc-tíz hét kell, a koponyámon keletkezett sérülés az életem végéig elkísér. Elképesztő, hogy államilag finanszírozott, rendőrruhába bújtatott emberek félholtra verhetnek békés járókelőket, lincselést folytathatnak a Belvárosban.

A helyiségben volt a szomszéd étterem szakácsa is, aki szintén kérte a hivatalos öltözéket viselőket, hogy ne bántsák, mert ő dolgozik, erre a következő választ kapta: »Dolgozol te, a k… anyádat, az életedben nem dolgoztál, te köcsög.« Miután könnygázt fújtak az étterembe, és rácsapták a tulajdonosnőre az ajtót, távoztak a rendfenntartók. A szakácsot és engem később mentővel vittek kórházba, útközben rendőrök megállították az autót, az ajtókat kinyitva trágárságokat kiabáltak a sérülteknek, az orvosok határozott fellépésére volt szükség, hogy az utunkat folytatni tudjuk. Azóta már járt nálam a nyomozó hatóság, hétfőre kihallgatásra idéztek, az biztos, hogy én feljelentem a rendőrséget, és valószínűleg kártérítési pert indítok” – mondta Sz. Zoltán.

Az étteremben egyébként amerikai vendégek is voltak, ők egy órán keresztül a mellékhelyiségben bujkáltak, az eset után arról beszéltek, hogy ilyen eljárást csak a Dél-afrikai Köztársaságban, az apartheid-rendszerben láttak. Megvertek egy kanadai férfit és egy német házaspárt is, több vendég sírógörcsöt kapott. R. Gábor rendezvényszervező, akinek az ujját törték az étteremben, közölte: Moszkvából és Bécsből is jelezték, olyan városba, ahol rendőrök vétlen külföldieket lincselnek, nem merik ügyfeleiket küldeni. Több tanú is arról számolt be, a randalírozó rendőrök úgy viselkedtek, mintha narkotikum befolyása alatt lettek volna.

(MNO)

Published in: on 2006 október 30, hétfő at 23:59  Vélemény?  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/10/30/szetverjuk-a-fejet-mindenkinek-ujabb-aldozat-beszamoloja/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: