Tiltakozik a Magosz a gyülekezési jog tiprása ellen

2006-10-29. 19:15:21

Arról, hogy mikor és hol, mindenszentek után dönt a Magosz demonstrációs bizottsága. Obreczán Ferenc, a szervezet főtitkára szerint elfogadhatatlan, hogy miután Demszky Gábor a választási kampányban még nagy falunak nevezte Budapestet, néhány hónappal később a közgyűléssel kitiltatja onnan a traktorokat.

– A közgyűlés tulajdonképpen a gyülekezésről szóló törvényt írta felül, és így tiltotta meg azt, hogy a gazdák a Kossuth térre vonuljanak. Műveleti területté nyilvánította a Kossuth teret. Jogilag azt nem értjük, hogyha műveleti terület, akkor a Parlament megközelítése hogyan lehetséges, hiszen műveleti területen ezek szerint senkinek sem lehet belépni.

A parlament hogyan fog ezután működni? – tette fel a kérdést Obreczán Ferenc, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének főtitkára.

A demonstrációs bizottság és a jogászok összeültek, és levelet írtak a rendőrségnek. A Társaság a Szabadságjogokért szervezet ügyvivője úgy látja, hogy a rendőrség nem háríthatja el a felelősséget, és nem hivatkozhat hatáskör hiányára, amikor nem engedélyezi a gazdák demonstrációját. Ahogy arra sem, hogy a Kossuth tér műveleti terület.

– A műveleti terület fogalom nem szerepel a gyülekezési törvényben. A gyülekezési törvény pontosan felsorolja azokat az indokokat, amikor egy rendezvényt be lehet tiltani, illetve egy rendezvényt fel kell oszlatni. Az, hogy műveleti terület, ez nemhogy a gyülekezési törvényben, de a rendőrségi törvényben sem szerepel. A műveleti terület, mint fogalom, a honvédelmi törvénynek a szóhasználata. Hát hála
Istennek Budapest, de egyáltalán a Magyar Köztársaság területe nem haditerület, tehát én elképedve hallgatom, hogy folyamatosan és rendszeresen a rendőri vezetés arra hivatkozik, hogy műveleti terület, és ott ezért vagy azért nem lehet semmit sem csinálni – vélekedett Schiffer András, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvivője.

Schiffer András szerint a gyülekezési törvény 14 évig többé-kevésbbé hibátlanul működött, ezért nem érti, hogy a kormány most miért akarja azt megváltoztatni. Így veszélyesnek tartja azt is, hogy a traktorok megjelenése éppen akkor jelent veszélyt a közlekedésre, amikor a politikai helyzet diktálja.

Kommunista ombudsman a gyülekezési jog korlátozása mellett

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese kétségbeesett kísérletnek nevezte, hogy a főpolgármester a gazdák budapesti demonstrációjának engedélyeztetése közepette KRESZ-táblákkal tiltotta ki a traktorokat a Belvárosból. Az InfoRádió arra utaló kérdésére, hogy ez a döntés nem válhat-e precedensértékűvé, és nem vezethet-e a gyülekezési jog korlátozásához, Takács Albert megjegyezte: valóban “van a problémának egy olyan oldala, hogy ha egyszer elkezdünk egy téglát lerakni, akkor könnyen lehet, hogy abból fal épül”.

Mint az ombudsman megjegyezte, a traktoros tüntetésnek számos érdekes vetülete van. – Azon is el kell gondolkozni, hogy ha egy olyan demonstráció, amin erőgépek vannak, esetleg jogszerűtlenné válik, hogyan lehet azt utólag rendészetileg kezelni – hívta fel a figyelmet Takács Albert. – Ugye, azt mondjuk, hogy erőszak alkalmazására, támadásra alkalmas eszköz, egy kő, egy bot, az ne legyen a tüntetőnél. Akkor egy traktor miért legyen nála? – fogalmazott.

Kuruc.info megjegyzés: a kényszeresen hazudozó Takács Albert nem látott rendőri atrocitást 23-án, miközben mozgássérültet, gyermeket, nőket, vakokat bántalmaztak a rohamosztagos bűnözők, egy embert pedig fél szemére megvakítottak. Ezek után nem csoda, hogy eszébe sem jut feltenni a kérdést, milyen alapon korlátozza az alkotmányban garantált gyülekezési jogot Demszky és bandája, és milyen alapon lehetnek a rendőröknél szinte kizárólag súlyos sérülés okozására alkalmas viperák.

HírTV, InfoRádió

Published in: on 2006 október 30, hétfő at 02:12  Vélemény?  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/10/30/tiltakozik-a-magosz-a-gyulekezesi-jog-tiprasa-ellen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: