Video: öltönyös 56-os hős, 56-os zászlóval, terror áldozatává válik

A magyar történelmi zászlóval a nemzeti ünnepen közterületen fölvonuló férfi Lévay Attila, 1956. október 28. és november 4. között, illetve utána is kamaszfiúként járta a forradalmi Budapestet kerékpárral. “Több helyen is láttam cipősdobozt, amelyben pénzt gyűjtöttek és betört kirakatot táblával, hogy az áru biztonságban a házmesternél van.” December 20-án Ausztria felé elhagyta az országot és a menekülttáborból végül Angliában kötött ki.

“A rendőr kordon előtt megálltam, az egyik tiszt azt mondta, hogy “Engedjétek be!”. Ez az ember kint állt és meg is lökött. A kordon szétnyílt és néhány lépést bementem a rendőrök közé. A zászlót kitépték a kezemből és végül a földre dobták. Annak ellenére, hogy semmi ellenállást nem mutattam, ok nélkül elkezdtek brutálisan ütlegelni.” (a zászló földre dobása már nincs rajta a filmen, de az látható, ahogy pajzzsal is megütik – a szerk.)

Az ott lévő vízágyú mögé vitték, közben fejét a járműhöz verték. A rendőrök közül valaki odakiáltott, hogy “hagyjátok abba, mert még itt döglik meg”. Amikor a bilincselésre került sor, Lévay Attila mondta, hogy a jobb karja és kulcscsontja korábban eltört, ezért nem tudja jobban hátra nyújtani a kezét.
A rendőr ennek ellenére hátrarántotta és un. “gyorsbilinccsel” (valójában vékony műanyag szalag, melynek bilincsként való használata törvényességi aggályokat fölvet – szerk.) összekötözte, ami azután mélyen belevágódott a csuklójába.
Lévay Attila október 23. este fél héttől másnap reggel fél hétig volt előállítva, rendzavarás miatt indítottak ellene eljárást, mert a rendőrség szerint borosüveget dobott a rendőri sorfal felé. Zászlóját szabadon engedésekor kérése ellenére nem kapta vissza a rendőrségtől.

Kossuthter.com

Reklámok
Published in: on 2006 október 30, hétfő at 04:36  Hozzászólás  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/10/30/video-oltonyos-56-os-hos-56-os-zaszloval-terror-aldozatava-valik/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: