Gergényi sem a viperát, sem a provokátort, sem a rendőrségi törvényt nem ismeri

2006-10-30. 14:32:26

Gergényi vasárnap a HírTV-n magyarázta a bizonyítványt a gyalázatos október 23-i rendőrhuliganizmus miatt. A főávós többször is ellentmondásba keveredett önmagával, illetve az illetékes minisztériummal.

Akciótervet nem készítettek, csak az Alkotmány utcánál kordonokat feldöntő és az Országház felé meginduló tömeg kiszorítása volt a rendőrség célja október 23-án – jelentette ki Budapest rendőrfőkapitánya a HírTV Kontraszt című műsorában vasárnap. Gergényi Péter ismét cáfolta, hogy az embereket az Astoria felé szorították volna, ahol akkor épp a Fidesz nagygyűlése zajlott. A főkapitány közölte: a törvény szerint nem szabad megakadályozni a tömeget abban, hogy olyan útvonalat válasszon, amilyet csak szeretne.

Erdős Miklós műsorvezető kérdésére, mely szerint a békésen ünneplő tömeget az oszlatás előtt ugyanúgy felszólították-e, mint a randalírozókat, Gergényi előbb azt válaszolta, hogy természetesen, mindenkit többször is felszólítottak, majd néhány perc múlva közölte: “a békés, korrekt, tisztességes demonstrálók tömegét mi nem szólítottuk föl, hiszen ők jogkövető magatartást tanúsítottak”.

A rendőrfőkapitány határozottan állította, hogy a felszólító kocsi folyamatosan követte a rendőri sorfalat, és jelezte a tömegnek az oszlatást. Ennek ellenére többen számoltak be arról – a HírTV stúdiójában is -, hogy békés járókelőként támadtak rájuk a rendőrök, és verték meg őket. Gergényi Péter szerint ez ad absurdum.

Fejmagasságban lőtt gumilövedék, és gránát: “Kákán is csomót keresés”

A főkapitány szerint “kákán való csomókeresés” az a felvetés is, hogy miért lőttek a rendőrök fejmagasságban gumilövedéket a tömegbe, és hogy miért repültek nagy ívben a könnygázgránátok az emberek közé. Mivel mozgott a tömeg és a rendőrség is, lehetetlen volt célzott lövéseket leadni – jelentette ki a rendőrfőkapitány.

A Hír Televízióban többször bemutattuk azt a képsort, amelyen Móczár István volt válogatott öttusázót több rendőr a földre nyomja, majd valamennyi arra járó egyenruhás üt, illetve rúg egyet a földön fekvő, gyakorlatilag magatehetetlen emberbe. A budapesti rendőrfőkapitány előbb azzal próbálta elhárítani a rendőrség “jogszerű és szakszerű” fellépését firtató kérdést, hogy vágott felvételek láthatóak, majd miután a műsorvezető közölte, hogy ez egy kamerával rögzített, vágatlan anyag, Gergényi Péter úgy reagált: ha valaki feljelentést tesz az ügyészségen, az egyéni eseteket ki fogja vizsgálni az ügyészség, de más vizsgálatot a rendőrség nem indít.

Az elmúlt napokban sok vitát kavart, hogy miért nem volt a rendőrökön azonosító jelzés az október 23-ai intézkedések alatt. Gergényi Péter ennek kapcsán elmondta: bevetési ruhán nem, az általános egyenruhán viszont kötelező azonosítót viselni. Ha azonban a parancsnok úgy dönt, hogy az azonosító az akció során sérülést okozhat, akkor levehető. A budapesti rendőrfőkapitány hozzátette: Bene László országos rendőrfőkapitány szeptember végén hozott egy belső utasítást, mely szerint a gyakorlóruhán sem kell az azonosítót viselni. Gergényi leszögezte: törvényes, hogy a rendőrök ezt nem viselték, hiszen az ORFK utasítása erre lehetőséget adott.

Mindez azért érdekes, mert éppen vasárnap az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium cáfolta ezen utasítás létezését. Közleményük szerint nincs ilyen belső utasítás, és a rendőröknek minden esetben kell az azonosítót viselniük. A műsorvezető azt elmulasztotta megkérdezni, hogy lehetsége-e az, hogy bármilyen ORFK utasítás felülírja a rendőrségi törvény kategorikus előírásait, melyek szerint az azonosító viselése minden körülmények között kötelező.

Gergényi “nem ismeri” a provokátort

Budapest rendőrfőkapitányát a HírTV szembesítette azzal a képsorral is, melyen egy civil ruhás férfi hol a tüntetők között tűnik fel, hol pedig szemmel láthatólag nagyon jó viszonyban a rendőrökkel, azok oldalán. Kökényesi Gábor – akiről időközben kiderült, hogy újságíró, az MSZP, majd a kultusztárca sajtósa volt – rohamsisakban és kommandós kesztyűben törölgeti valamilyen könnygázt semlegesítő szerrel a rendőrök szemét, majd újra elvegyül a tüntetők között. Gergényi közölte: nem ismeri a férfit, de kíváncsi rá, hogyan kerülhetett a rendőrök közé egy civilruhás rendőri rohamsisakban.

A huligánvezér nem ismeri a viperát

A vipera használatát firtató műsorvezetői kérdésre a rendőrfőkapitány azt válaszolta, hogy nem ért ezekhez a szerkezetekhez, így nem is tudja, hogy mi a különbség a vipera és a képeken a rendőrök kezében látható eszköz között. A kollégáitól viszont azt a tájékoztatást kapta, hogy a rendőrök által használt eszköz rendszeresítve van különböző alakulatoknál. Ez az eszköz Gergényi szerint “szerkezetileg nem ugyanaz, mint amit állítólag a különböző piacokon lehet kapni”.

A műsorvezető rákérdezett a súlyosan bántalmazott Révész Máriusz, és Vértesaljai László jezsuita pap brutális megverésére is, ám a főkapitány szűkszavúan mindössze annyit közölt: nem ismeri a részleteket.

(HírTV nyomán)

Reklámok
Published in: on 2006 október 31, kedd at 00:26  Vélemény?  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/10/31/gergenyi-sem-a-viperat-sem-a-provokatort-sem-a-rendorsegi-torvenyt-nem-ismeri/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: