Titkosítanák az Uniós támogatások felhasználását

2006-10-30. 14:27:02

Hamarosan megszülethet a koalíciós egyezség az új titoktörvényről, és már megkezdődtek az előkészületek a titkosszolgálatok öszszevonására is. A témához illően egyelőre csak homályos kompromisszumokról hallani – írja a Népszabadság, ám úgy tudni, a jelenleginél tágabbra szabnák a titkosítható adatok körét.

Az új törvény abból indulna ki: minél nagyobb kárt okoz az adott információ illetéktelen kézbe kerülése, annál jobban kell védeni (beleértve a szankcionálást is). E szerint négyszintű minősítés lépne az állami és szolgálati titkok helyébe: szigorúan titkos, titkos, bizalmas, illetve korlátozott terjesztésű.

Ez alkalmat adott a védendő adatok körének és védelmi idejüknek az átírására. Az eddigi államtitok maximális érvényességi idejét 90-ről 80 évre csökkentenék, a szolgálati titok minősítési plafonját viszont 20-ról 40 évre emelnék. Tizenöt éves titkosítási idő alatt még csak indokolni sem kellene a minősítés okát. Emiatt is tiltakozott az év elején a Sajtószabadság Központ, a Társaság a Szabadságjogokért és a Védegylet. Érvelésük szerint ugyanis a javaslat tovább erősíti a “titokrezsim” erejét a demokratikus intézményekkel szemben. Olyan tágra szabnák a védendő információk körét a közügyek számos területén, hogy abban a költségvetés tervezésére, a gazdaságpolitika átalakítására, az EU-támogatások felhasználására vonatkozó adatok mellett szinte valamennyi, a nemzetközi kapcsolatainkkal kapcsolatos fontosabb adat és elemzés is jól elfér.

Az átlátható állam megteremtésének jegyében megalkotandó törvény a közpénzből elkészíttetett tanulmányokat, elemzéseket éppúgy kizárná a nyilvános adatok köréből, mint a más államoknak juttatott pénzügyi segítségre vonatkozó információkat, illetve a légtérsértések vizsgálati anyagait.

Az információszabadság harcosainak további baljós jel lehet a “kormányzati hírigény kielégítésére” vonatkozó pont, ami a lap információi szerint szintén szerepelne az új titokköri jegyzékben. Azt egyelőre nem sikerült megtudni, hogy ez mit jelent, és mi mindent lehet beszuszakolni ebbe a pontba. A Népszabadság úgy tudja, hogy a korábbinál nagyobb személyi kör minősíthetne titkossá datokat. Az egykori állambiztonsági szolgálatok által megfigyeltek sem kapnának szélesebb jogosítványokat saját aktáik megtekintéséhez, hiszen az engedélyek kiadását lényegében a titkosítók mérlegelésére bízná az új jogszabály.

(MN)

Reklámok
Published in: on 2006 október 31, kedd at 00:21  Vélemény?  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/10/31/titkositanak-az-unios-tamogatasok-felhasznalasat/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: