A csehek egész jól elvannak kormány nélkül

2006-11-01. 11: 23: 38

Csak úgy mellesleg: a Cseh Köztársaságnak a júniusi parlamenti választások óta nincs kormánya. Nem úgy kell érteni, hogy nem fogadják el, vagy válságban van, hanem nincs. No és akkor mi van?

Nos, kérem: semmi. Nem szakadt le az ég, sőt. A cseh gazdaság dübörög, a korona se le, se fel nem megy, a mutatók változatlanok, az emberek továbbra is eljárnak dolgozni, a pékek kenyeret sütnek, a madarak csicseregnek, és továbbra is lehet Prágában sört és sonkát kapni. Egyáltalán, minek kormány, kérdezik egyre gyakrabban a csehek. A különös helyzet oka, hogy előállt egy valószínűtlen, de matematikailag lehetséges helyzet: egyik politikai erő sem tudott többségre szert tenni a parlamentben.

1992-ben, Csehország és Szlovákia szétválásakor a csehek az amerikai alkotmányhoz hasonlóra vágytak, amely megosztja a hatalmat a parlament két háza és az elnök között. Már akkor is voltak, akik aggódtak, hogy a 200 fős parlament előbb-utóbb két ellenséges táborra bomlik, amelyek képtelenek bármiben is megegyezni. Voltak javaslatok a 199 vagy 201 fős létszámra, de végül a jogalkotók elvetették ezeket, mert túl valószínűtlennek tartották egy ilyen helyzet előállását. Abban látták ennek biztosítékát, hogy szerintük bármelyik kis párt képes lesz az alsóházi részvételhez szükséges 5%-os választási eredmény elérésére, és ez megakadályozza a patthelyzet kialakulását.

Idén júniusban azonban megtörtént a lehetetlen. A Václav Klaus vezette, jobboldali Civil Demokrata Párt (ODS) nyerte a választásokat, 81 parlamenti helyet szerezve. A Szociáldemokrata Párt (ESSD) 74 hellyel második lett. A Cseh Kommunista Párt (KSEM) 26, a Kereszténydemokrata Unió (KDU-ESL) 13, a Zöld Párt (SZ) pedig 6 mandátumot szerzett.

A szociáldemokraták szívesen alkotnának koalíciót a kommunistákkal, de így csak 100 mandátumuk lenne összesen, a kormányalakításhoz pedig minimális többség, vagyis 101 fő támogatása kellene. Ugyanígy kevés lenne az ODS, a kereszténydemokraták és a zöldek szövetsége. E két szövetség azonban még annyira sem áll egymással szóba, mint a mi Fideszünk és MSZP-nk. Az eredmény: hiába nevezte ki Václav Klaus köztársasági elnök júniusban Mirek Topolaneket, az ODS vezérét miniszterelnöknek, mert nem kaphatott jogot a kormányzáshoz a parlament többségének támogatása nélkül, és le is mondott.

Most tehát nincs legális cseh kormány. A helyzet megváltoztatásához – a parlament létszámának módosításához – parlamenti többségi szavazás kellene, ám egyik oldal sem akar lehetőséget adni a másiknak az előrelépéshez. A patthelyzet egészen addig fog tartani, amíg valamilyen módot nem találnak az előrehozott választások kiírására, ami szintén nem érdeke egyik oldalnak sem. A csehek tehát kormány nélkül éldegélnek, és elvannak, mint a befőtt. Hogy meddig, azt senki sem tudja.

Már csak az a kérdés, itt, nálunk, alig egy saroknyira Prágától, miért nem hallottunk erről az apróságról a médiából.

tomcat / Kuruc.info

Reklámok
Published in: on 2006 november 1, szerda at 15:02  Hozzászólás  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/11/01/a-csehek-egesz-jol-elvannak-kormany-nelkul/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: