Szilvásy kegyúrként bánik a polgárokkal

2006-11-03. 15:20:59

A kancelláriaminiszter nem talált olyan érveket, amelyek alapján azzal a kezdeményezéssel kellene élnie, hogy a november 4-ére meghirdetett rendezvények közül valamelyiket elhalasszák. Erről maga Szilvásy György, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter beszélt, miután megbeszélést folytatott a nemzetbiztonsági bizottság elnökével pénteken az Országházban. A kancelláriaminiszter a november 4-i rendezvényekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: “nem találtam olyan információkat és érveket, ami alapján kezdeményezném a nemzetbiztonsági bizottság összehívását, vagy olyan kezdeményezéssel élnék, hogy valamelyik rendezvényt el kellene halasztani”.

Közölte: harmincegy bejelentett tüntetés van, amelyek közül, mint kiemelte, “tizenkettő látszik olyannak, amelynek esetében mind a rendezőknek, mind a rendőrségnek komolyabban kell készülnie”.

Hozzátette: a “legélesebb helyzet” a Szabadság téren alakulhat ki, mert ott legálisan működő, de szélsőjobboldali szervezetek is bejelentettek demonstrációt.

Hangsúlyozta: a rendőrség felkészült, hogy ezeket a rendezvényeket biztosítsa. Mint rámutatott, a rendezvények befejezése után a részvevőknek el kell hagyniuk a területet.

Elmondta azt is, hogy a rendőrök biztosítani fogják a Kossuth teret, a Szabadság téri szovjet hősi emlékművet, illetve fokozottan figyelnek a Fidesz november 4-ére meghirdetett rendezvényére is. Hozzátette: úgy ítéli meg, a Fidesz nagy rendezői gárdát mozgósított ahhoz, hogy biztosítsa a “belső békességet” a rendezvényen.

Simicskó István (KDNP), a nemzetbiztonsági bizottság elnöke a megbeszélés után újságíróknak annyit mondott: a találkozón az hangzott el, hogy a rendezvényekkel kapcsolatban vannak kockázatok, de ezek nem olyan súlyúak, amelyek indokolnák, hogy bármilyen rendezvényt elhalasszanak.

Lázár János, (Fidesz) a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke nem jelent meg a kancelláriaminiszter tájékoztatásán.

Szilvásy György elmondta, hogy a fideszes képviselőnek nem volt alkalmas a meghirdetett időpont, de telefonkapcsolatban vannak.

Arra az újságírói kérdésre, hogy ha az illetékes szerveknek van információjuk arról, hogy rendbontók akarják megzavarni a rendezvényeket, akkor miért nem tesznek ellene, a miniszter azt válaszolta: egyfolytában azon dolgoznak, hogy ha kell, akkor intézkedjenek, de a részletekről nem mondhat semmit. Hozzátette: minden törvényes eszközzel mind a Nemzetbiztonsági Hivatal, mind a rendőrség elébe megy az eseményeknek.

Arra, hogy milyen provokációkra lehet számítania rendezvényeken, Szilvásy György azt felelte: például arra, hogy valakik odamennek egy békés tüntetésre, és megpróbálják a körülöttük levő tömeget felhasználva provokálni, megtámadni a rendőröket. (ALAPHAZUGSÁG: eddig minden esetben a rendőrök támadtak, az emberek csupán válaszként próbáltak védekezni – a szerk.)

A kancelláriaminiszter közölte azt is: a nemzetbiztonsági, az emberi jogi és a rendészeti bizottság keddi zárt ülésén az október 23-ai eseményekről elhangzottak teljes nyilvánosságra hozatalát nem fogja kezdeményezni. Azt a dokumentum-csomagot, amely azt a vádat cáfolta, hogy a rendőrök vitték volna a tömeget a Fidesz nagygyűlésére, teljes egészében nyilvánosságra hoztuk a közérdeknek megfelelően – jelentette ki, majd úgy folytatta: a többi dokumentumnál nem látja szakmai és jogi indokát annak, hogy kezdeményezze a nyilvánosságra hozatalukat.

(MTI)

Kuruc.info kommentár: Azért ez is egy tipikus MTI hír. A leglényegesebb a végén szinte eldugva, egy sornyi terjedelemben.

Azaz “a nemzetbiztonsági, az emberi jogi és a rendészeti bizottság keddi zárt ülésén az október 23-ai eseményekről elhangzottak teljes nyilvánosságra hozatalát nem fogja kezdeményezni” – mondta az elvtárs és vélhetően nem is gondolt az információhoz való szabad hozzáférés elnevezésű jogi alapelvre.

Az is megérne egy misét, ahogy a demokráciákban alapvető jogként meghatározott tüntetéshez való jogot, kegyúrként viselkedve engedélyezi. Ezt most értelmezhetjük úgy is hogy a komcsik egymás közt megbeszélték, legalább a látszatra adnak valamicskét és megengedik az alattvalóknak hogy demonstráljanak.

Gyomorforgató, de már nem sokáig.

Azért szóljon már nekik valaki, hogy nemsokára elszámoltatjuk őket!

Reklámok
Published in: on 2006 november 4, szombat at 00:11  Vélemény?  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/11/04/szilvasy-kegyurkent-banik-a-polgarokkal/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: