59 éve görög katolikus papot gyilkoltak a komcsik

2006.11.08. 13:03:54

November 7-én a Magyarok Háza Széchenyi termében a Kárpátaljai Szövetség és a Magyarok Világszövetsége közös rendezésében, a Szent László Akadémia keretében került bemutatásra Puskás László görög katolikus pap és festőművész: Megalkuvás nélkül – Boldog Romzsa Tódor élete és mártírhalála című könyve. Az est felszólalói között volt Katona Tamás történész, a Kárpátaljai Szövetség elnöke, Major Zoltán könyvtáros és történész, a Széchenyi Könyvtár munkatársa, Barnaföldi Gábor könyvtáros, a könyv kiadója és természetesen Puskás László, a szerző.

Katona Tamás történészi minőségében a munkácsi görög katolikus egyházmegye történetéről beszélt. Sorra vette a püspököket, eljutva a mártírhalált halt Romzsa Tódorig, akit 1947 november 1-jén öltek meg. Először közlekedési balesetnek álcázva egy terepjáró leszorította az útról a püspököt szállító szekeret. Éppen templomszentelésről tartottak volna hazafelé. Az NKVD gyilkosai már hevesen ütlegelték a földön heverő embereket, amikor váratlanul megjelent egy postaautó. A meghiúsult merényletbe nem nyugodtak bele a vérebek. Végül is a halál egy injekció képében jött el érte, amit egy felbérelt ápolónő adott be a püspöknek.

Apor Vilmos alakja talán már eléggé ismert a széles közönség előtt, ellentétben Kárpátalja mártír papjával. Puskás László ezt a mulasztást igyekszik orvosolni igényesen megírt könyvével. A könyvet Major Zoltán mutatta be az egybegyűlteknek. Romzsa Tódor halálával vette kezdetét a görög katolikus egyház elleni hadjárat Kárpátalján. Azokra a papokra, akik nem váltottak át az ortodox vallásra, 25 évet rótt ki a szovjet hatalom pártatlan bírósága. Puskás László könyve már kapható a könyvesboltokban.

(Lengyel János – Kuruc.info)

Reklámok
Published in: on 2006 november 8, szerda at 22:52  Hozzászólás  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/11/08/59-eve-gorog-katolikus-papot-gyilkoltak-a-komcsik/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: