Ismét meggyalázták a rimaszombati Petőfi-emléktáblát

2006.11.06. 10:36:23

Három hét múltán ismét meggyalázták Petőfi Sándor emléktábláját Rimaszombatban: ismeretlen elkövetők másodszor is ocsmány feliratokkal rondították el a költő egykori szálláshelyét jelölő épület falán álló dombormű márványtábláját.

A Pozsonyban megjelenő Új Szó hétfői számának első oldalán látható felvétel tanúsága szerint a tettes szlovák nyelvű feliratával azt sérelmezi, hogy az előző, gyalázkodó falfirkáját eltakarították a tábláról, egyszersmind most “buzeránsnak” is minősítette Petőfit.

B. Kovács István történész, a Rimaszombat és Vidéke Polgári Társulás elnöke az MTI-nek elmondta: az előző eset után nem tettek feljelentést, de most, hogy – a jelek szerint ugyanaz – a tettes megismételte a gyalázkodást, tétovázás nélkül feljelentés tesznek.

A történtek – a millenniumi emlékmű felgyújtása, a református templom feltörése – után okkal feltételezhető, hogy valakik “céltudatosan ingerlik és gyalázzák a magyar közösséget” és mindazokat, akik nem vallják magukat szlováknak. Ezt a feltevést erősíti a holokauszt emlékmű megrongálása, és számos egyéb jel is arra utal, hogy “valakik egy ideje tudatosan keresik a békétlenséget” – fogalmazott a társulás elnöke.

A költő, akit felvidéki utazása során Rimaszombatban táblabíróvá választottak, abban a házban éjszakázott, amelynek megmentésére és felújítására a társulás épp e becses emlék miatt szánta el magát. Tavaly a felújított és azóta a Múzsák Házaként szolgáló alkotóház átadásakor a polgári társulás egy másik emléktáblát is elhelyezett a régi mellé, amely száz évnél régebben emlékeztetet rá, hogy ez a ház volt Petőfi rimaszombati szálláshelye.

(MTI)

Reklámok
Published in: on 2006 november 8, szerda at 01:43  Hozzászólás  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/11/08/ismet-meggyalaztak-a-rimaszombati-petofi-emlektablat/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: