Másfélmilliárdos kártérítés jogtalan előzetes letartóztatásért

2006.11.07. 19:50:09

Ártatlanul töltött előzetes letartóztatásban öt évet és nyolc hónapot a Hajdú-Bihar megyei Burka Ferenc és fia, akiket különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsítottak – közölte Zeke László, a két férfi ügyvédje.

Zeke László ügyvéd elmondta, hogy 2006. április 21-én született meg a bíróság jogerős felmentő ítélete, s azt követően helyezték szabadlábra az előzetesben lévő két férfit. Az indokolatlanul előzetes letartóztatásban töltött évek miatti jövedelem-kiesésre, egészségük megromlására, a lelki megpróbáltatásokra tekintettel a két férfi és ügyvédje kártalanítás iránti igényt jelentett be az alperessel, az állammal szemben.

Zeke László hozzátette: az első tárgyaláson még a jogalapot és az összegszerűséget is – 50-50 millió forintos kártalanítási igényt jelentettek be személyenként – vitatta az alperes, a magyar államot képviselő igazságügyi minisztérium. Később elismerték a jogalapot, de az összegszerűséget nem.

Ekkor a jogtalanul fogvatartottak és ügyvédjük demonstratív összeget, összesen egymilliárd 421 millió forint kártalanítási igényt fogalmazott meg az alperessel szemben. Ennek indokaként Zeke László elmondta: a Lelkiismeret ’88 vezetőjével szemben csupán 72 órás jogellenes fogva tartás miatt jogerősen egymillió forintos kártalanítási összeget ítéltek meg. Az ügyvéd egyszerűen a fogvatartási időtartamot öt év és nyolc hónapra kivetítve kiszámolta, hogy Burka Ferencet és fiát ilyen alapon egymilliárd 421 millió forintos kártalanítás illeti meg.

Már ennek ismeretében később egyezségi javaslattal álltak elő, ami azt jelenti, hogy 100 millió forintos kártalanítással is megelégednek. Ekkor az alperes – az ügyvéd tájékoztatása szerint – tárgyalási szünetet kért, majd 25 millió forintos összeget ajánlott.

Zeke László hangsúlyozta, hogy ezt a javaslatot már tárgyalási alapnak tekintik, s szeretnének egyezséget kötni a november 21-re kitűzött következő tárgyalásra. Ugyanakkor – mint kifejtette – nem mondanak le a kártérítési igényükről sem, amelyet már nem a magyar állammal, hanem az eljáró hatóságokkal – ügyészséggel, bírósággal – szemben kell majd érvényesíteniük.

(MTI)

Reklámok
Published in: on 2006 november 8, szerda at 02:14  Vélemény?  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/11/08/masfelmilliardos-karterites-jogtalan-elozetes-letartoztatasert/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: