Ahány halál, annyi pert ígérnek

2006.11.14 19:49

Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt minden olyan esetben beperelik az államot a siklósiak, ha valaki azért hal meg, mert nem jutott időben orvosi ellátáshoz. Az egészségügyi kormányzat ugyanis úgy döntött, megszünteti a siklósi kórházat. Az intézmény csak elfekvőként működhet tovább, aktív gyógyító munka nem folyhat. Ez azt jelenti, hogy 50 ezer ember marad kórház nélkül.

Évente 80 ezer járó-, és 4 ezer fekvőbeteget kezelnek a kórházban, ahol 160-an dolgoznak. Most azonban az Egészségügyi Minisztérium úgy döntött, nem kell Siklóson aktív ellátás, mindössze egy elfekvőre van szükség, ezért januártól nem fizet a betegek után. A kórháznak emiatt be kell zárnia a sebészeti, a szülészeti és a belgyógyászati osztályát. A betegeket legközelebb Pécsett tudják majd ellátni.

– Itt 83 településnek az ellátásáról kell gondoskodnunk. 50 ezer emberről, nagyon szegény emberről, és ezek a szegény emberek nem tudnak bemenni a Pécsi Tudományegyetemre, mint kiemelt intézménybe. Ellátási gondokat látok és szakmaiatlannak tartom az egész elképzelést – vélekedett Kanizsai István, a Siklósi Kórház igazgatója.

Siklóson azt mondják, a minisztérium döntése életekbe fog kerülni. Ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek az érintett településeken, hogy megakadályozzák a kórház bezárását. Az érintettek jogi lépéseket is fontolgatnak a kormány ellen, ezért egy orvosokból és jogászokból álló testületet hoznak létre. – Minden egyes olyan esetben, ahol tetten érhető egy beteg halála, halálokaként többek között az, hogy nem jutott időben megfelelő kórházi ellátáshoz, akkor be fogjuk perelni a magyar kormányt gondatlanságból elkövetett emberölésért – jelentette ki Darvas Miklós önkormányzati képviselő.

A polgármester azt mondja, a kormány becsapta őket, ugyanis két évvel ezelőtt azért privatizálták a kórházat, mert azt hallották, akkor megmaradhat. A 49 százalékban városi tulajdonban lévő intézményre azóta 200 millió forintot költöttek. Az államnak évente 100 millió forintjába kerülne, ha Siklóson továbbra is maradhatna a belgyógyászat.

HirTV

Reklámok
Published in: on 2006 november 14, kedd at 23:30  Hozzászólás  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/11/14/ahany-halal-annyi-pert-igernek/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: