HS: Az Izrael által megölt ENSZ-katonák ügye eltussolva

2006.11.13. 19:00:09

A soros EU-elnök Finnország miniszterelnöke, Matti Vanhanen (centrumpárt) nem hiszi, hogy az Izrael által megölt finn ENSZ-katona halálával kapcsolatosan nyitva maradt kérdések a jövőben tisztázódhatnak, ezért “az ügyet lezártnak tekinti”.

Mint ismeretes, Izrael ez év júliusában légi támadást intézett az ENSZ egyik libanoni támaszpontja ellen, melynek során négy (egy kínai, egy kanadai, egy osztrák és egy finn) ENSZ-katona meghalt. Az esettel kapcsolatban Finnország konkrét kérdéseket is megfogalmazva részletes felvilágosítást kért Izraeltől és az ENSZ-től. A finn fél a beszámolókat meg is kapta, de az általuk előadott kérdések mindegyikére nem kaptak választ.

A finn szakértői bizottság ezek után a napokban közreadott állásfoglalásában megállapította, hogy az Izraeltől és az ENSZ-től kapott ” beszámolók logikusak, de nem kielégítőek”, hogy a beérkezett adatok alapján a bizottság “nem gyanítja, hogy Izrael felvilágosítása az esetről ne volna helytálló”.

Az Izrael által adott jelentés szerint a területre érkezett új izraeli katonai egységek nem kaptak “elég pontos” felvilágosítást az ENSZ-megfigyelőállomások elhelyezkedéséről. A napilap szerint ez a válasz azonban nem kielégítő: se Izrael se az ENSZ nem válaszoltak a bizottságnak például arra a kérdésére, hogy az izraeli haderő miért nem fejezte be a megfigyelőállás lövetését azt követően sem, hogy onnan az ENSZ-katonák mintegy tíz alkalommal maguk kérték az izraeli katonai vezetést, hogy szüntessék be a tüzet, mert az ENSZ-megfigyelőállomás.

A lap szerint se Izrael, se az ENSZ nem adott “hivatalos felvilágosítást arról, hogy a (finnek által feltett) kérdésekre miért nem adnak választ, így finn részről az ügyet lezártnak tekintik, nem követelik a felelősök felelősségre vonását.

K. K.,
Finnország

(Helsingin Sanomat, 2006. november 11.)

Reklámok
Published in: on 2006 november 14, kedd at 04:06  Vélemény?  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/11/14/hs-az-izrael-altal-megolt-ensz-katonak-ugye-eltussolva/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: