Orwelli világ: a MEH felügyeli személyes adatainkat

2006.11.15. 18:11:22

Január 1-jétől a titkosszolgálatok és a Központi Adatfeldolgozó és Nyilvántartó Hivatal – amely egyebek mellett a személyi igazolványt és az útlevelet is kiadja – egy felügyelet, a Miniszterelnöki Hivatal alá kerül.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint az adatokat ettől még ugyanazok a jogszabályok védik, így senki sem férhet hozzájuk könnyebben. (A magyarországi adatvédelem “hatékonyságával” kacsolatos illúzióinkkal a kórházak adatszolgáltatása kapcsán már leszámolhattunk – a szerk.) Az ombudsman mindenesetre jövő év elején hivatalból vizsgálatot indít, hogy ellenőrizze, miként változtak meg a különböző nyilvántartási hivatalok felügyeletei.

Rámutatott: az adatvédelmi jogszabályok nem változtak, így például a titkosszolgálati tisztek sem juthatnak hozzá olyan adatokhoz, amelyekbe eddig nem tekinthettek be, csak azért, mert egy épületben van más adatok kezelőivel is. (Hogy a titkoszolgálatokat, vagy a rendőrséget mennyire érdeklik a jogszabályok, arra az elmúlt két hónap történései meglehetősen élés fényt vetnek – a szerk.)

(MN nyomán)

Reklámok
Published in: on 2006 november 15, szerda at 23:59  Vélemény?  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/11/15/orwelli-vilag-a-meh-felugyeli-szemelyes-adatainkat/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: