Politikailag is aktív a régi NDK állambiztonság

2006. november 15. 10:49

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

A konzervatív német napilapban Claus Peter Müller Az áldozatok még mindig szenvednek című cikkében foglalkozik a kelet-német pártállam áldozatainak nehézkes rehabilitálásával. Az NSZEP állam már 17 éve összeomlott, de mindazt az igazságtalanságot, amit a párt nevében elkövettek még nem sikerült meggyógyítani.

Thüringia tartományban az igazságszolgáltatás az NDK 11.000 politikai okokból elítélt áldozatát rehabilitálta. Olyan banális okokból szenvedtek üldöztetést, mint pl. állítólagos, vagy tényleges menekülési kísérlet, illetve barátok, ismerősök menekülési szándékának elhallgatása. Nyugat-német vendégekkel történő találkozást az NSZEP-állam az elllenséggel történő konspirációként értékelte, egy pajta leégését pedig szabotázsként.

Munkajogi értelemben mintegy 13.000 thüringiai polgárt rehabilitáltak. Köztük olyan tanárokat, akik kiutazási engedélyt kértek. Őket még a nyolcvanas években eljárásokkal, illetve hivatásuktól történő eltiltással sújtották. Fiatalokat nem engedtek az egyetemen tanulni, a munkahelyen az osztályvezetőt is elmozdították, aki támogatta a kollégájának kiutazási szándékát. A jogállam számára igen nehéz az egykori jogsértő állam jogtalanságait törvényi eszközökkel feldolgozni. Mert miként rehabilitálható, ha valaki az NDK idején a pártállam ellenfeleként nem tanulhatott, vagy bizonyos pozíciók betöltésétől eltiltották? A karrier kettétörése miatt ugyanis valaki aligha rehabilitálható.

Majd 5000 személyt rehabilitáltak a tartományban, mert az igazgatási eljárás áldozata lett. Többek között olyanokat, akiket kényszer kitelepítés alá vetettek, mert az ötvenes és hatvanas években túl közel laktak a két német államot elválasztó ún. zónahatárhoz. A kitelepítetteket gyakran megbélyegzettekként kezelték új lakhelyükön.

Heike Schrade, az elnyomás áldozatinak rehabilitálásával foglalkozó iroda vezetője szerint, az egykori Stasi munkatársak jól szervezettek. Olyan jól csengő nevű egyesületeket tartanak fent, mint a “Társaság a polgárjogokért és az emberi méltóságért”, vagy “A humanitárius és jogi segítség társasága”, illetve “Kezdeményezés az NDK fegyveres testületei és vámigazgatása egykori tagjainak szociális jogainak védelmére’. A legutóbbi társaság “nyugdíj büntetőjog” fogalmának elismerését is elérte és sikeresen verte vissza azokat az egyetlen szabadon választott NDK parlament által tett kísérleteket, melyekkel a magas pártfunkcionáriusok nyugdíját kívánták csökkenteni. Schrade asszony szerint a régi funkcionáriusok máig jelen vannak a politikai életben, települési és járási önkormányzati képviselőként igen aktívak. Sokuk még mindig vehemensen védi a múlt rendszert, illetve mindent megtesznek, hogy bizonyítsák, mennyire rossz a demokrácia.

Az egykori Stasi munkatársak közül máig aktív pl. a Baloldali Párt-PDS tartományi gyűlési lépviselői, Ina Leukefeld és Frank Kuschel. Mindkettőtől megvonták a parlament képviselőségre méltó címet.

Keresztes Lajos – Magyar Nemzet

Reklámok
Published in: on 2006 november 15, szerda at 23:55  Hozzászólás  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/11/15/politikailag-is-aktiv-a-regi-ndk-allambiztonsag/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: