Kilencven év a gyerekgyilkos jenki katonának

2006.11.17. 10:45:40

Az Egyesült Államokban most már bírósági ítélet is bizonyítja az amerikai katonák iraki kegyetlenkedéseit.

Kilencven évi börtönre ítélték annak az öt katonának az egyikét, aki társaival együtt az idén márciusban Irakban megerőszakolt egy tizennégy éves kislányt, majd őt és az egész családját – köztük a hatéves kishúgát – meggyilkolta.

Az ítéletet egy Kentucky államban lévő hadbíróság hozta meg, ámbátor ez az ítélet egyelőre nem végleges, még egy olyan felsőbb tanácsnak kell jóváhagynia, amely magában foglalja a katona közvetlen parancsnokát, és amelynek megvan a lehetősége arra is, hogy csökkentse a büntetés mértékét.

A büntetést arra a 23 éves James Barkerre szabták ki, aki – éppen azért, hogy elkerülje a halálbüntetést – nemcsak hogy beismerte a tettét, hanem vádalkut kötött és együttműködött a hatóságokkal; ami azt jelenti, hogy teljes feltáró vallomást tett és vallott a társaira is.

A rémtettet Mahmúdijában követték el, és ez, valamint a hadiszai vérengzés olyan felháborodást keltett szerte Irakban, hogy felülvizsgálták a külföldi katonák Irakban élvezett mentességét. A többi négy katona pere változatlanul folytatódik. Az elítélt katona ügyvédje, a tárgyalás utáni sajtókonferencián, azt mondta, hogy ezért és a hasonló rémtettekért az amerikai hadsereg is felelősséget visel, s ha a katonai vezetés nem hoz megfelelő intézkedéseket, akkor bármikor, bárhol újra előfordulhatnak ilyen esetek.

Kuruc kommentár: Az ítélet példásan szigorú, de sajnos ilyen, és ehhez hasonló esetek majd’ mindennap előfordulnak Irakban, és a kegyetlenkedő amerikai katonák nagy része sosem kerül bíróság elé. Az elítélt egyenruhás fenevad ügyvédjének sajnos igaza van: az igazi felelősök a hadsereg és a nagypolitika felelős köreiben keresendők.

(Kuruc.info)

Reklámok
Published in: on 2006 november 18, szombat at 06:17  Vélemény?  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/11/18/kilencven-ev-a-gyerekgyilkos-jenki-katonanak/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: