Kitüntették Rácz Sándort – gratulálunk

2006.11.17. 16:12:45

A Magyarok Világszövetsége köszönti Rácz Sándort, akit ötven évvel ezelőtt, 1956. november 16-án, 23 évesen választottak a Nagy-budapesti Központi Munkástanács elnökévé. Patrubány Miklós a Magyarok Világszövetsége alapításának 60. évfordulójára kibocsátott aranyéremmel tünteti ki Rácz Sándort.

Ötven évvel ezelőtti megválasztására így emlékezik:

“Én lepődtem meg a legjobban, amikor a szavazatszámlálást követően kiderült, hogy ellenszavazat nélkül engem választottak meg a Nagy-Budapesti Központi Munkástanács elnökének. Nem sok időm volt gondolkodni, hogy mivel jár ez a tisztség. Elvállaltam, mert úgy ítéltem meg, hogy elég becsületes vagyok, nem fogom elárulni forradalmunkat. Sokan voltak, akik talán alkalmasabbak lettek volna erre a tisztségre, de így döntött a forradalom.”

(Rácz Sándor: Parázsló szándék, 2005)

A kommunista ügyész vádiratából:

“A személye ellen irányuló támadás miatt Dévényi József lemondott elnökségi tagságáról. Helyette a K. M. T.-ba beszivárgott felelötlen elemek Rácz Sándort választották meg, aki támadó jellegű Kormány, Párt és Szovjet ellenes fellépésével ismételten bebizonyította, hogy méltó bizalmukra. A Nagybudapesti K. M. T. elnöke ettől kezdve Rácz Sándor lett, az elnökség tagjai pedig Kalocsai György és Sebestyén Miklós. Ilyen körülmények között Rácz és Sebestyén személyében már a K. M. T. elnökségén belül is túlsúlyba került az az ellenforradalmi irányzat, amely a Nagybudapesti K. M. T.-ot a Kormány és a tömegek közötti ellentétek szítására, végsősorban pedig – a reakciós érdekeknek megfelelően – a Forradalmi Munkás Paraszt Kormány megdöntésére kívánta felhasználni.”

(VÁDIRAT a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló mozgalom vezetésének büntette és egyéb büncselekmények miatt Rácz Sándor és társai elleni bünügyben, 1957. december 19.)

(Hunhír)

Reklámok
Published in: on 2006 november 18, szombat at 06:25  Hozzászólás  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/11/18/kituntettek-racz-sandort-gratulalunk/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: