Inkasszós végrehajtás a Gergényi-horda ellen

2006.11.19. 02:02:41

Ilyen még nem volt Magyarországon: inkasszót rendelt el a Lelkiismeret’88 a BRFK ellen!

A Lelkiismeret’88 csoport közleménye:

A Budapesti Rendőr-főkapitányság több hetes félrebeszélés és sumákolás után ma egyértelművé tette, hogy nem kívánja önként megfizetni Kocsis Imre és társai részére a Főváros Ítélőtábla, 2006. szeptember 12-én hozott jogerős ítélete szerint járó 2.500.000,-Ft és kamatai összegű kártérítést, továbbá 333.000,-Ft perköltséget.

Mint emlékezetes a Fővárosi Ítélőtábla ítéletével teljes egészében helyben hagyta a Fővárosi Bíróság 2006. február 27-i nem jogerős ítéletét, amely megállapította a jogsértést, továbbá Kocsis Imre és társai javára jelentős összegű kártérítés megfizetésére kötelezte a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK) a 2004. május 23-i Erzsébet téri, jogellenes rendőri intézkedések miatt. A pernyertes felperesek az ítélet alapján egy országos napilapban és egy elektronikus médiumban a BRFK költségén közzétehetnek egy-egy elégtételt adó közleményt.

A jogerős ítélet pénzügyi jogkövetkezménye az, hogy a pervesztes BRFK köteles az előírt fizetési kötelezettségének az ítélet kézbesítésétől számított 15 napon belül eleget tenni. Ez a határidő 2006. november 8-án végképp lejárt.

A pernyertes károsultak jogi képviselője dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd írásban szólította fel a kártérítés és perköltség megfizetésére a BRFK-t, amelyre több mint egy hónap után kapott csak választ a mai napon. Ennek lényege az, hogy a BRFK felülvizsgálati kérelem benyújtása mellett döntött, és ennek okán a jogerős ítéletben foglaltak végrehajtásának felfüggesztését fogja kérni a Legfelsőbb Bíróságtól.

A BRFK ismét tanújelét adta annak, hogy a hatályos jogszabályok betartása nem tartozik legnagyobb erényei közé. Nyilvánvaló ugyanis, hogy a Polgári perrendtartás 273. § (3) bekezdése szerinti végrehajtás felfüggesztési kérelem jelen ügyben alappal nem terjeszthető elő azért, mivel ez egy kivételes jogi intézmény, és csak akkor alkalmazható, ha a végrehajtás az eredeti állapot helyreállíthatóságát veszélyezteti, illetve az is megállapítható, hogy a végrehajtás elmaradása nyilvánvalóan súlyosabb károsodást okoz, mint amilyennel a végrehajtás felfüggesztésének az elmaradása járna.

A pernyertes károsultak mindannyian szerény jövedelmi viszonyokkal rendelkező személyek, akik az őket már több mint két és fél éve ért rendőrségi atrocitás okán elszenvedett kár ellenértékéhez szeretnének hozzájutni, mivel a per jelentős költségekbe is került számukra, és ezért nyilvánvaló, hogy egy több milliárdos költségvetésből, az adófizetők, többek közt a Lelkiismeret’88 tatgjainak befizetéseiből élő(skodő) rendőrség általi kifizetés nem járhat nagyobb kárral rendőrség számára, mint ezen kifizetés elmaradása ezen szerény jövedelmű károsultak számára.

Ebben a helyzetben a károsultak azonnali beszedési megbízással (ismertebb nevén: incasso) végrehajtási eljárás keretében fogják a követelésüket érvényesíteni, így a felülvizsgálati kérelmet még elő sem terjesztett BRFK végrehajtás felfüggesztési kérelme oka fogyottá fog válni a Legfelsőbb Bíróság előtt. Nyilvánvaló, hogy ez a lépés a BRFK részéről rendeltetésellenes joggyakorlásnak minősül, és mint ilyen mélységesen elítélendő. Egy jogállamban a jogerős ítéletek tiszteletben tartása mindenkinek a kötelessége, ez alól a BRFK sem kivétel, sajnálatos, hogy mégsem ennek megfelelően jár el.

Lelkiismeret ’88 Csoport

Reklámok
Published in: on 2006 november 21, kedd at 02:17  Vélemény?  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/11/21/inkasszos-vegrehajtas-a-gergenyi-horda-ellen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: