Felvidék: kiéheztetik a magyarlakta régiókat

2006.11.23. 17:29:19

A szlovák kabinet még augusztusban bólintott rá arra a kormányrendeletre, amelynek következtében az alacsony tengerszint feletti magasságú helységektől pénzeket vonnak el, és azt az északon fekvők közt osztják szét. Néhány déli település a döntést követően petícióval fordult a miniszterelnökhöz, helyette a pénzügyi tárca osztályvezetője küldött negatív választ.

A mai napig 141 település írta alá azt a tiltakozó beadványt, amelyet Bastrnák Tibor, Komárom polgármestere kezdeményezett. Az MKP-s politikus régebben elmondta, hogy az általuk megfogalmazott íveket az összes érintett járási székhelynek elküldték, de nemcsak szervezetten, hanem egyénileg is jelentkezhetnek a kárvallottak. A polgármester már augusztusban bevallotta, nem fűz nagy reményeket a sikerhez, ennek ellenére megjegyezte, hogy nem szabad szó nélkül hagyni az igazságtalanságokat. Basrtnák előrejelzése beigazolódott: a Pénzügyminisztérium egyik főosztályvezetője a petíció kezdeményezőit a napokban arról tájékoztatta, hogy a beadványt megalapozatlannak találták. A kérelmet egyébként Robert Ficonak címezték, és a visszautasítás ellenére is úgy döntöttek, hogy az összegyűjtött aláírásokat újra elküldik a miniszternek, akit továbbra is arra kérnek, értékelje át a szóban forgó kormányrendeletet.

Az MKP elfogadhatatlannak tartja, hogy “a 277 méternél magasabb tengerszint feletti magasságon elhelyezkedő községek részesedésének növelése, az alacsonyabban fekvő települések rovására történjen”. A magyar párt úgy véli, hogy a természetes személyek jövedelemadójából származó bevételek elosztását törvényben kellene szabályozni, tehát az egyes koefficiensek kérdését a parlamentnek kellene megvitatnia.

A kabinet az ilyenfajta eljárást egyébként jogosnak tartja, indoklásuk szerint északon a hosszú és hideg tél miatt nagyobb az energiaigény, többe kerül az oktatási intézmények fenntartása, és a hó miatt a közutak karbantartása is. Farkas Iván MKP-s képviselő lapunknak elmondta, hogy ha az északi településeknek több pénz jár a hideg tél miatt, akkor délnek az egyre elviselhetetlenebb nyári hőség miatt járna ugyanez. Az éghajlati tényezők miatt magasabb juttatást kaphatnánk például a klimatizáció hivatalokba és az iskolákba való bevezetésére, és annak üzemeltetésére, de természetesen az északiaknak is megvannak a maguk érvei.

A módosítás januártól lép életbe: 1581 települést érint negatívan, a bevételek 1306 faluban, illetve városban nőnek. Pozsony 37,6 millió koronától esik el, ezzel szemben a Magas-Tátrában található Poprád 14 milliós többlethez jut. A komáromi járás városai közül Komárom 4 millió, Gúta 1,2 millió, Ógyalla megközelítőleg 800 ezer koronával kap kevesebb pénzt, Nyitrát 4,6 millióval, Érsekújvárt 4 millióval, Lévát 2,5 millióval, Kassát pedig 9,9 millióval rövidítik meg.

(Hídlap – Szép Éva)

Reklámok
Published in: on 2006 november 24, péntek at 03:28  Vélemény?  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/11/24/felvidek-kieheztetik-a-magyarlakta-regiokat/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: