Gyűlöletkampány az SS-egyenruhás Fidesz-képviselő ellen

2006.11.24. 10:47:59

Egy terézvárosi kerületi képviselő SS-egyenruhás fényképét közölte a Blikk pénteki számában. A fővárosi Fidesz elnöke azt mondta: pártja etikai bizottsága elé terjeszti az ügyet. A Blikk címoldalán Gyenge Zsolt, a Fidesz terézvárosi alelnöke látható SS-egyenruhában. A politikus nem gyáva, nem kezdett önelhatárolósdiba, vállalja a dolgot. Hiszen törvény nem tiltja, hogy magánterületen vagy lakásban bárki bármilyen ruhát öltsön. Azzal természetesen senki sem foglalkozik, hogy hány maszopos-szadeszos féreg tart otthon munkásőr egyenruhát és pózol vörös csillaggal.

A cikk szerint az önkormányzati képviselő azzal indokolta a náci ruha viseletét, hogy vonzódik a II. világháborús emléktárgyakhoz. Gyenge Zsolt a lapnak azt mondta, a fénykép egy magánlakásban készült, ezért nem lát kivetnivalót a történtekben. A képviselő az októberi választáson kompenzációs listán szerzett mandátumot.

Az MTI megkereste Kupper Andrást, a Fidesz budapesti elnökét, aki azt mondta, hogy az ügyet a Fidesz etikai bizottsága elé terjeszti. A testület várhatóan kedden ül össze, és ekkor dönt az ügyben. Az ülésre meghívják Gyenge Zsoltot is – tette hozzá.
Kupper András szerint a fényképek valóban sérthetik számos ember érzékenységét. Elmondta: nem tartja szerencsésnek, hogy Gyenge Zsolt közszereplőként egy ilyen ruhában fényképeztetni magát, még akkor sem, ha a kép nem a nyilvánosság számára készült.

Az, hogy a képviselő náci ruhába bújt, nem jelent sem ideológiai, sem érzelmi azonosulást az SS-hez vagy a II. világháborúhoz köthető eszmékkel – hívta fel a figyelmet. Utalt arra is, hogy az SS-egyenruha sok más tárgy mellett egy második világháborús gyűjtemény része.

Azzal természetesen senki sem foglalkozik, hogy hány maszopos-szadeszos féreg pózol különböző helyeken vörös csillaggal.

Zuschlag János szocialista parlamenti képviselőnek két éve azért kellett lemondania mandátumáról, mert a Terror Háza előtt a holokauszt áldozatain viccelődött.

(Kuruc.info)

Lúdas Matyi kommentár: Mi a franc köze van a fidesznek vagy a blikknek ahhoz, hogy a magánszférában, magánéletében mit csinál egy privát(!) fénykép kedvéért az ember? Nem értjük a srácot, miért nem perel azonnal magánélet megsértéséért és lopásért? Vagy ez is a kiépülő orwelli 1984 része?

“De hagyjuk a Fideszt, már csak azért is, mert aki kizárja tagjai közül azt az embert, aki SS egyenruhát próbál fel baráti körben, mert kedveli a történelmet, miközben a köztereinken sarló kalapácsos jelképek és posztkommunista utcatáblák vigyorognak a pofánkba, azzal a Fidesszel nem tudunk előre jutni. Mert Che Guevara póló az menő, még Fidesz aktivistákon is (személyesen láttam kettőezer valahányban egy óbudai majálison!), de SS egyenruhát, azt nem lehet felvenni. Azzal nem lehet viccelni.”
(Turán-blog)

Gyenge Zsolt terézvárosi fideszes önkormányzati képviselő közleményében azt állítja, hogy az újság nem hozta le róla azt a fényképet, amelyben szovjet egyenruhában pózol, miközben a náci viseletben megörökített fotóját közölte a bulvárlap. A dokumentumban így fogalmazott: “a Blikk mai számában – fotóval illusztrálva – hosszú cikk foglalkozik azzal, hogy SS-egyenruhát vettem fel és erről fénykép készült. Nem tagadom, hogy így történt. De újból megerősítem, hogy szeretem a történelmet, különösen a második világháború eseményeiről olvasok sokat, figyelem az ezzel kapcsolatos híreket, gyűjtök ilyen relikviákat. Az inkriminált egyenruha egy volt barátomé, amikor nála jártam, akkor húztam fel. Így készült rólam a fénykép, amelyet csak magamnak akartam megőrizni és természetesen nem a nyilvánosságnak szántam. A volt barátommal azonban jogi konfliktusba – amelyet itt nem kívánok részletezni – kerültem, s gyaníthatóan tőle jutott el a fotó a sajtóhoz.

A probléma csupán az, hogy a Blikk nem volt korrekt és nem volt hajlandó közölni azt a nekik megküldött fotómat, amelyen a Vörös Hadsereg egyenruháját viselem – egyébként a birtokomban van még több olyan fénykép is, amelyeken más országok mundérjait viselem -, és ami azt bizonyíthatta volna, hogy ideológiától függetlenül kedvelem – de csak mint érdeklődő és gyűjtő – ezeket a tárgyakat.

Végül szeretném leszögezni, gyűlölöm az erőszak minden megnyilvánulását, így sem a nácizmus, sem a kommunizmus, sem más diktatúrák ideológiájával és politikájával nem azonosulok, nem értek egyet, sőt, ezeket az ordas eszméket megvetem és a történelem szemétdombjára valónak tartom.

De mint ahogy a színészeket sem lehet elmarasztalni azért, mert mások – olykor gazemberek – bőrébe bújnak, nem tartom korrektnek, hogy engem ítélnek el egy olyan, kizárólag magánhasználatra készült fénykép miatt, amely nem bizonyít mást, mint, hogy szeretem a történelmi tárgyakat.”

Gyenge Zsolt az Index megkeresésére azt is elmondta, hogy aki nyilvánosságra hoz egy olyan fotót, mint amilyen az SS-egyenruhás kép, az bűncselekményt követ el, tiltott önkényuralmi jelkép használata miatt.

(Gondola.hu)

Reklámok
Published in: on 2006 november 24, péntek at 18:32  Vélemény?  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/11/24/gyuloletkampany-az-ss-egyenruhas-fidesz-kepviselo-ellen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: