Halála után tették közzé a kém levelét

Halála után közzétett levelében Vlagyimir Putyin orosz elnököt teszi felelőssé meggyilkolásáért Alekszander Litvinyenko, egykori orosz kém. A levelet barátja és szóvivője olvasta fel pénteken Londonban az előtt a kórház előtt, ahol a 43 éves Litvinyenko csütörtök este belehalt a három hete elszenvedett titokzatos mérgezésbe.

Litvinyenko a Putyin-kormány egyik legfőbb bírálója volt, sőt, a kilencvenes évek végén, amikor Putyin vezette a hírszerzést, személyes konfliktusba is került a jelenlegi orosz elnökkel. Litvinyenko a korrupcióellenes küzdelemmel volt megbízva, de – mint ahogyan azt később egy könyvben is leírta – végig úgy érezte, hogy Putyinék folyamatosan akadályozzák munkáját.

2001-ben kért politikai menedékjogot Nagy-Britanniában, miután kiszivárogtatta a titkos információt, hogy őt bízták meg a dúsgazdag üzletember Borisz Berezovszkij – Putyin egyik ellenfele – megölésével.

Sőt, Litvinyenko “Az FSZB röpítette levegőbe Oroszországot” című könyvében azt állítja, hogy maga a hírszerzés robbantott fel lakóépületeket 1999-ben, hogy aztán az egészet a csecsenekre fogja és megindítsa ellenük a háborút. A robbantássorozatban körülbelül 300 ember halt meg, a csecsenek ellen indított hadjárat pedig 2000-ben hatalomra segítette Putyint.

Az októberben meggyilkolt Politkovszkaja is a csecsen kérdést feszegette, amikor egy bérgyilkos megölte – az újságírónő jó barátságban volt Litvinyenkóval.

Forrás: Független Hírügynökség

Reklámok
Published in: on 2006 november 24, péntek at 18:51  Vélemény?  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/11/24/halala-utan-tettek-kozze-a-kem-levelet/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: