Konferencia a rendőrhuliganizmusról

2006.11.23. 15:14:58

Konferenciát tartott a Fidesz a 2006. október 23-ai események hónapfordulója alkalmából Budapesten. Balog Zoltán képviselő szerint az október 23-án történt rendőrségi akciókat képtelenség elképzelni politikai felhatalmazás nélkül.

“Véres hétfő”

Balog Zoltán közölte: a kormánypárti többség valójában nem akar igazi vizsgálatot a 23-ai eseményekkel kapcsolatban. “Még mindig október 23-áról van szó, amit ‘véres hétfőnek’ kell neveznünk” – jegyezte meg a képviselő. “Hogyan lehetséges, hogy a rendőrség egyik nap tehetetlen a Magyar Televízió székházánál néhány tucat rendbontóval szemben, a következő napokban viszont ártatlan embereket fogdos össze, és ver meg az utcán?” – tette fel a kérdést.

Közölte: Császár Attila, a HírTV riportere azt mondta el, hogy a Magyar Televízió székházánál, a televízió ostromakor talált lőszerhüvely egy éles, kilőtt lőszer volt, olyan lőszer, amelyet ma Magyarországon kizárólag a rendőrség használhat és tarthat. Ez az jelenti, hogy éles lőszerrel lőttek a Magyar Televízió székházánál – tette hozzá Balog Zoltán. “Gondoljanak bele, hogy ez a lőszer nem hiányzik több mint két hónapja senkinek” – mutatott rá.

Politikai felhatalmazással?

Mint mondta, többek között arra is választ várnak, hogy ki rendelte október 23-án a liberálisok háza elé a tankot, és ki gondoskodott arról, hogy az lehetőleg menetkész állapotban legyen. Véleménye szerint ilyen mértékű rendőrségi akciókat képtelenség elképzelni politikai felhatalmazás nélkül, “akik ilyeneket állítanak, azok bennünket vagy hülyének néznek, vagy nincsenek igazán jó viszonyban az igazsággal”. Balog Zoltán szerint a Gyurcsány-kormány a kormányzás oltárán feláldozta a félelem nélküli szólásszabadságot és a gyülekezési jogot.

“Sok ezer ember méltóságát tépázták meg”

Morvai Krisztina büntetőjogász úgy fogalmazott: “ma egy hónapja sok ezer ember emberi méltóságát tépázták meg, taposták meg Budapesten”. “Sárba taposták azt az értékünket, ami az embert emberré teszi, a méltóságunkat, amikor könnygázt fújtak ránk” – tette hozzá. Véleménye szerint az október 23-án történt eseményekről készült videókat, személyes beszámolókat a helyi televíziókban vetíteni kellene, hogy mindenki megtudja, mi történt.

Alapvető hiányosságok

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő felszólalásában kiemelte: mint egyszerű német rendőrtiszt vesz részt a konferencián. Közölte: alapvető hiányosságot lát a magyar rendőrség kiképzésében. Felhívta a figyelmet arra, hogy a rendőrök nem mások, mint egyenruhába bújt állampolgárok. A tömegoszlatással kapcsolatban elmondta, hogy egy ilyen helyzetben Németországban főleg könnygázt vetnek be, amelyet belekevernek a vízágyú által kilőtt vízbe.

Németországban tilos

Elmondta azt is, hogy Németországban tiltott a símaszk viselete a rendőrök számára. “Azzal, hogy több száz rendőrt maszkba bújtattam, levettem az azonosító jelvényüket, szinte feljogosítottam őket arra, hogy büntetlenül bármilyen bűncselekményt (…) elkövethessenek” – jegyezte meg. Kiemelte, hogy a rendőrök Németországban még soha nem vetettek be gumilövedéket. Azt is elmondta, hogy a könnygázgránátot talajszinten lehet csak kilőni. “Sokkal kevesebbért léptek már vissza politikusok, rendőrfőnökök, belügyminiszterek, mint ami itt Magyarországon történt” – jelentette ki Georg Spöttle.

(Inforadio.hu)

Spöttle: feljogosították a rendőröket bűncselekmények elkövetésére
2006.11.23. 23:49:09

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő a Fidesz “Mi lesz az emberi jogokkal?” elnevezésű konferenciáján közölte: hallotta, hogy a jelvény nélküli, maszkos rendőrök között civil biztonsági őrök is lehetnek, akik amellett, hogy feketében vannak és kopaszok, “lényegében tök hülyék””. Egyes jól tájékoztatottak tudni vélik: az izraeli tulajdonú magánhadserg, az In -kal Security verőemberei púposkodtak a rendőrök mellett.

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő felszólalásában kiemelte, mint egyszerű német rendőrtiszt vesz részt a konferencián. Spöttle hangsúlyozta: alapvető hiányosságot lát a magyar rendőrség kiképzésében. Felhívta a figyelmet arra, hogy a rendőrök nem mások, mint egyenruhába bújt állampolgárok, akiknek a bilincs felcsatolása után nincs több feladatuk az őrizetbe vettel. A szakértő szerint október 23-án “szabályszerű vadászat” zajlott, ami őt nagyon megdöbbentette. Spöttle szerint azzal, hogy több száz rendőrt maszkba bújtattak, és levették az azonosító jelvényüket, szinte feljogosították őket arra, hogy büntetlenül bármilyen bűncselekményt elkövethessenek.

A szakértő szerint nemzetközi (így német) gyakorlat szerint például a könnygázgránátot csakis úgy lehet bevetni, hogy azt a talaj felett közvetlenül kilőve jusson a zavargók közelébe, hogy még véletlenül se találjon el tüntetőt.

Gumilövedékeket a szakértő szerint csak olyan országokban, mint Kongó, Zimbabwe, vagy Pakisztán szoktak bevetni, ha viszont bevetik, csak torzóra (testre) lehet lőni vele. A szakértő előadása során közölte: hallotta, hogy a jelvény nélküli, maszkos rendőrök között civil biztonsági őrök is lehetnek, akik amellett, hogy feketében vannak és kopaszok, “lényegében tök hülyék”.

A volt rendőrtiszt elmondta: maszkot tilos Németországban használni rendőri intézkedéskor, mint ahogy az is elképzelhetetlen, hogy valakit ne lehessen azonosítani, mert a kódja a sisakjára van felfestve. Szintén elképzelhetetlen a német szakértő szerint, hogy a kilőtt lőszerrel egy rendőr ne számoljon el.

(Kuruc.info)

Reklámok
Published in: on 2006 november 24, péntek at 03:11  Vélemény?  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/11/24/konferencia-a-rendorhuliganizmusrol/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: