Júdások 2. – Kitüntették a zsidók a katolikus főpapot

2006.11.26 20:14

Plankó Erika, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium főosztályvezetője és Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke vehette át a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) által adományozott Magyarországi Zsidókért díjat vasárnap Budapesten.

Erdő Péter a magyarországi zsidóság és a magyar katolikusok közötti párbeszéd elősegítéséért, a holokauszt során meggyilkolt zsidók és az embermentők emlékének megőrzéséért kapta az elismerést.

Plankó Erika “a kárpótlási rendszer megteremtésében végzett meghatározó tevékenységéért, az egyéni és a közösségi zsidó kárpótlási folyamat kiteljesítése során kifejtett áldozatos munkájáért” vehette át a díjat.

Az elismeréseket a Mazsihisz elnökségének tagjai adták át.

Feldmájer Péter, a szövetség vezetője szólt arról, hogy a díjjal köszönetüket szeretnék kifejezni azoknak az embereknek, akik valamilyen kiemelkedő dolgot tettek a magyarországi zsidóságért.

Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója a díjazottak életrajzát ismertetve elmondta: Erdő Péter ez év januárjában az ENSZ első holokauszt áldozatainak emléknapján beszédet mondott a magyar parlament előtt, szeptemberben az ő celebrálásával boldoggá avatták a mártírhalált halt, zsidókat mentő Salkaházi Sárát, valamint novemberben közös könyvet jelentet meg Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbival, Vizi E. Szilveszterrel, a Magyar Tudományos Akadémia elnökével Hit-Erkölcs-Tudomány címmel.

Plankó Erikának – mint mondta – “személyes és alapvető szerepe volt az elhalt holokausztáldozatok után jár jóvátétel évek óta húzódó törvényes, méltányos rendezésében, az életelvesztéses kárpótlás végrehajtásának a jogosultak érdekében történő, az érintettek személyes körülményeit előtérbe helyező megszervezésében”.

Erdő Péter a díj átvétele után beszédében úgy fogalmazott: “hosszú éveknek az igyekezete és álmodozás van” e találkozó mögött. Szólt arról: a zsidó és a katolikus vallásnak a jogtörténet és a jogi, morális módszer területén vannak erőteljes közös gyökerei.
Erdő Péter fontosnak nevezte, hogy a közös értékeket egymással szembesítsék és azokat megosszák Európa javára.

Plankó Erika élete legszebb pillanatának nevezte azt, hogy átvehette az elismerést. Beszédében elhangzott, hogy “aki törvényekkel, kárpótlással akar életeket, sorsokat rendezni, az lehetetlenre vállalkozik”.

(InfoRádió)

Reklámok
Published in: on 2006 november 28, kedd at 02:33  Vélemény?  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/11/28/judasok-2-kituntettek-a-zsidok-a-katolikus-fopapot/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: