Betiltották, de mától mégis játsszák: Farkasok völgye: Irak!

2006.12.07. 10:58:43

Szerte Európában teltházasként vetítették tavasszal a “török Rambo” filmet, ám Magyarországra sokáig nem engedték behozni. Ugyanis bár színvonalában eléri a Hollywood-i produkciókat, van egy bibi: itt az amcsik a rosszfiúk. Rásütötték persze az antiszemitizmus bélyegét is, de a tömeges érdeklődés áttörte a gátat. Tüntessünk most a film megtekintésével! Csemege: a Best Hollywood Kft. négy nyelvű kópiát rendelt, vagyis minden szereplő az anyanyelvén szólal meg a vásznon – arab, angol, kurd, török.

A “hazai” filmforgalmazók hallani sem akartak a február óta világszerte nagy visszhangot kiváltó alkotásról, amelyben megérdemelten feketítődnek be a “terrorizmus elleni háború” amcsi harcosai, hiszen Serdar Akar filmje a Sylvester Stallone által fémjelzettel szemben valós alapokra építi a cselekményt.

Jenki fogolykínzás, násznép – nők, gyerekek – lemészárlása, szövetséges török kommandósok megalázása (ez is igaz, 2003-ban történt), razziák, illegális szervkereskedelem, a bennszülöttek folyamatos terrorizálása. És persze ott a szerelmi szál is a török titkosszolga és a csinos arab özvegy, Leila között…

Az iraki háború egyes eseményeit feldolgozó akciófilm hősei törökök, arabok és kurdok. A nagytörök birodalmi múlt jegyében a rendező igyekszik az összefogás szükségességét sugallni az egymással sem mindig jó viszonyban élő három nemzet számára, értelemszerűen a közös, nyugati ellenséggel szemben. A negatív figurák pedig az amerikai GI Joe-k, akiket ráadásul neves amerikai színészek jelenítenek meg, hogy a hitelesség teljes légyen. A filmben kulcsszerepet játszik a nagyhatalmú CIA-st alakító Billy Zane, valamint iraki foglyok szerveit kioperáló, majd azokat Európába, Amerikába és Izraelbe eladó zsidó orvosként Gary Busey is (no, ezért is őrjöngtek egyes “liberálisok”, noha csak sejtetik hovatartozását, ám ki nem mondják). A főhőst, Polat Alemdart alakító Necati Sasmaz (hazájában jó nevű sztár) mellett említést érdemel az imámot alakító szíriai csillag, Haszan Maszud, őt Orlando Bloom rajongói a keresztes háborúk idején játszódó Mennyei Királyságból ismerhetik, amelyben a film legjobbjaként Szaladin szultánt jelenítette meg.

A nyugati és tengerentúli sajtó politikai ügyként tekint a filmre, bizonyos újságok dicsérik élethűségéért, mások viszont visszataszító propagandaalkotásnak tartják. Ezek a mások persze többnyire tényleg mások, liberális elmebetegek néhány országban már szinte holokauszttagadással felérőnek nevezik, és követelik betiltását – a liberalizmus és a demokrácia dicsőségére. Mindenesetre jellemző, hogy míg az izraelita hörgés ellenére a cenzúra nyugaton nem megy, Budapesten még a profittal szemben is a bojkottot választották a “piacban hívő” Vajna-félék. legalábbis december 7-ig, mert végül akadt egy cég, amely bevállalta.

A polkorrekt őrjöngés Nyugaton, s bojkottáló igyekezetük hazánkban teljesen logikus, mert középtávon is elveszíthetik monopóliumukat. Hollywood régóta zászlóshajója a neokonzervatív-cionista eszméknek és a holokausztiparnak (ld. a viccet: Melyik a legnagyobb zsidó ünnep? Az Oscar-gála.), ahol az akciófilmek gyakori kellékei a gonosz, iszlám terroristák vagy jobboldali szélsőségesek kontra makulátlan Amerika és/vagy jóságos-hősies izraeliták.

A Farkasok völgye: Irak (eredetiben: Kurtlar Vadisi Irak) a fent vázolt sematikus és hazug világképre mér megrendítő ütést, úgy, hogy éppen az amerikai álomgyárak bevált módszereit másolja. A neokonok nemcsak Irakban, de a filmvásznon is vesztésre állnak, s meglehet, utóbbi végzetesb számukra. Kivitelezését tekintve megbízható felső középkategória, érdekessé a kettős mérce felrúgása miatt válik. A Kurdisztánban és másutt forgatott film egyes jelenetei nagyon életszerűek, mások persze gyengébbek, de tudni kell, hogy ez volt az első, igazán nagy költségvetésű, nemzetközi stábbal készült, török szuperprodukció.

Törökország mindeddig az USA egyik legmegbízhatóbb szövetségesének számított. Az Amerikával és szövetségeseivel meglehetősen kritikus hangvételű film azonban török kormánykörökből is komoly bátorítást és promóciót kapott. Például azzal, hogy a kormányfő felesége demonstratívan megjelent a díszbemutatón, és elismerését fejezte ki.

Készüljünk fel, hogy a film tömény lesz, de hát 122 percbe sem volt könnyű belesűríteni mindazt, amire csak most először van lehetősége ennek az oldalnak. Az akciójelenetek közt azért megpihenhetünk néha, hallgatva pl. a muszlim vallási vezető tanítását, amint a lefejezni kívánt külföldi újságíró előtt mond, elítélve az erőszakot.

A Farkasok Völgye: Irak megtekintése nem csak szórakozás és egy egzotikus világ megismerése, hanem egyfajta demonstráció is a kettős mérce ellen. Mert amit szabad az amcsiknak… Szavazzon a filmre, írja meg véleményét fórumba, és küldje el olvasói levélként a szerk@kuruc.info címre!

Ítélőmester / Horváth Tamás – Kuruc.info

Kapcsolódó linkek:
A film hivatalos honlapja
Vetítési időpontok és szavazás
Vetítési időpontok és fórum

Reklámok
Published in: on 2006 december 7, csütörtök at 18:18  Vélemény?  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/12/07/betiltottak-de-matol-megis-jatsszak-farkasok-volgye-irak/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: