Szétverte a rendőrség az orosz ellenzéki nagygyűlést

2006.12.18. 11:10:35

Az orosz rohamrendőrség minden figyelmeztetés nélkül zavarta szét a szombat délutáni moszkvai ellenzéki nagygyűlésről távozók egy több százfős csoportját.

Mintegy nyolcezer rendőr, rohamrendőr és katona gyűrűjében, egy állandóan alacsonyan köröző rendőrségi helikopter okozta hangzavar közepette tartotta meg első közös nagygyűlését több orosz ellenzéki párt. A populista, szélsőbalos és demokratikus erők mintegy négyezer híve előtt felszólalók – köztük Gari Kaszparov egykori sakkvilágbajnok, és Mihail Kaszjanov volt orosz miniszterelnök – azt hangsúlyozták, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnök képviselte hatalom ellen az ellenzékieknek csak akkor van esélyük a győzelemre, ha félretéve nézeteltéréseiket, hajlandóak a közös fellépésre. – írja a hvg.hu.

“A hatalom fél a néptől, s ezért vezényeltek ide több ezer rendőrt” – mondta Kaszparov, majd elmondta, hogy a rendőrök a közelben lévő metróállomásoknál, valamint a Moszkvába vezető utakon több száz embert visszafordítottak, vagy őrizetbe vettek.

Az ellenzékiek a gyűlés után a Kreml felé akartak indulni, ám a közvetlenül egymás mellett álló teherautók és a rendőrkordon miatt lehetetlen volt a kitörés. Így a többség a tér másik sarkánál hagyta el a belvárosi Triumfalnaja teret, ám amikor a szélsőbalt képviselő nacionál bolsevikok a rendőrök elé értek, a mindeféle figyelmeztetés nélkül fellépő rohamrendőrök néhány perc alatt elszigetelték egymástól a kisebb csoportokat, majd rabszállítókba ültették a tüntetőket.

A rendőri készültség félelmetes volt: a belvárosi Tverszkaja utca mentén végeláthatatlan sorban álltak a katonai teherautók, s a hatóságok vízágyúkat és lovasrendőröket is a belvárosba vezényeltek.

Az ellenzékiek közölték, folytatni fogják a tüntetéseket, s ha legközelebb sem engedélyezik számukra a felvonulást, akkor akár több napig is a téren maradnak. A harcias ígéretek ellenére a jelenlegi orosz ellenzék gyenge, és töredezett: nincs valamennyi Putyin-ellenes erő által elismert tekintélyes vezető, s a hatalom ahol tudja, akadályozza az ellenzékiek szerveződését.

(Kuruc.info)

Reklámok
Published in: on 2006 december 19, kedd at 02:26  Vélemény?  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/12/19/szetverte-a-rendorseg-az-orosz-ellenzeki-nagygyulest/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: