Bírósági ítélkezés a tüntetők felett: kihagyják a megfigyelőket

2006. december 20. 14:24

A Fővárosi Bíróság nem tett eleget vizsgálóbizottságunk kérésének, nem közölte velünk a szeptemberi és októberi budapesti eseményekkel összefüggésben sorra kerülő nyilvános büntetőbírósági tárgyalások időpontjait – áll a Civil Jogász Bizottság közleményében.
Erre figyelemmel a sajtó útján kérjük az eljárás alá vont személyeket, illetve védőikként eljáró kollégáinkat, hogy közvetlenül jelezzék felénk, ha igénylik Bizottságunk megfigyelőként való részvételét e tárgyalásokon – olvasható a Morvai Krisztina és Völgyesi Miklós társelnökök által közölt dokumentumban.

Az október 23-i budapesti erőszakos események kivizsgálására alakult civil jogász bizottságunkhoz nagyszámú panasz érkezett arról, hogy a szeptemberi és októberi budapesti eseményekkel kapcsolatos eljárásokban egyes bírák és bíróságok nem az alkotmány és az irányadó törvények rendelkezéseinek megfelelően járnak el – emékzetet a Civil Jogász Bizottság szerkesztőségünkhöz is eljuttatott nyilatkozata.

A panaszok arra mutatnak rá, hogy sokakat ártatlanul vettek őrizetbe azt követően, hogy rendőri bántalmazás érte őket. E bejelentések szerint az eljárás alá vont személyek jelentős csoportja tehát nem bűnelkövető, hanem maga is áldozat volt. Több független forrás is megerősítette, hogy a fogvatartottakat kínzásban, kegyetlen és embertelen bánásmódban részesítették. Előfordult, hogy – az ötvenes éveket idézően – előre megírt beismerő vallomást írattak alá a megfélemlített gyanúsítottakkal, például egy sovány testalkatú nagymamával, akit négy rendőr állítólagos bántalmazása, megverése miatt vetettek fogságba.

A panaszok szerint a bíróságok egy része, ahelyett, hogy az emberi jogok védelmében lépett volna fel, maga is részesévé vált a jogsértéseknek. Közel kétszáz előzetes letartóztatást rendeltek el a bíróságok, a törvényben megszabott feltételek fennállása nélkül, önkényes és jogsértő indokokkal. Mind az előzetes letartóztatások elrendelésekor, mind a már megszületett elsőfokú ítéletekben – a rendelkezésünkre álló ismeretek szerint – kizárólag a símaszkos, azonosító jel nélküli rendőrök, illetve a tömegbe “beépített” civil ruhás rendőrök terhelő vallomásait vették figyelembe.

Jogászi hivatásunk normái és emberi lelkiismeretünk alapján személyesen szeretnénk meggyőződni a panaszok valóságtartalmáról, élve a tárgyalások nyilvánosságának alkotmányos garanciájával – írják a bizottság társelnökei.

(MNO)

Reklámok
Published in: on 2006 december 21, csütörtök at 05:19  Vélemény?  

The URI to TrackBack this entry is: https://ludasmatyi.wordpress.com/2006/12/21/birosagi-itelkezes-a-tuntetok-felett-kihagyjak-a-megfigyeloket/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: